gtag('config', 'UA-130501671-1');

5.1.2022 (Webnoviny.sk) – Česká vláda v stredu schválila zmeny protiepidemických opatrení. Rozhodla o skrátení izolácie z dvoch týždňov na päť dní s platnosťou od 11. januára.

Zároveň schválila povinné antigénové testovanie vo firmách, ktoré sa začne od 17. januára a bude sa robiť dvakrát týždenne. Toto testovanie sa bude týkať aj tých, ktorí sú zaočkovaní treťou dávkou vakcíny. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Viac o téme: Koronavírus

Podľa českého ministra zdravotníctva Vlastimila Válka sa budú povinne testovať všetci, teda aj živnostníci. Ak bude mať zamestnanec pozitívny výsledok antigénového testu, bude musieť zostať päť dní v karanténe. Ľudia zaočkovaní jednou, dvomi alebo tromi dávkami budú mať nárok na päť hradených PCR testov.

Minister na tlačovej konferencii apeloval na všetkých nevakcinovaných, aby sa dali čo najskôr zaočkovať. „Testovanie znamená, že chránim svoje okolie. Očkovanie znamená, že chránim seba, aby som nezomrel,“ povedal Válek.

V utorok české laboratóriá odhalili 10 169 prípadov nákazy koronavírusom, čo bolo o 1 093 viac ako pred týždňom. V českých nemocniciach je s infekciou koronavírusom v súčasnosti hospitalizovaných 2 854 ľudí. Z nich 506 je vo vážnom stave. Najhoršie je na tom okres Praha-západ, kde je 573,92 nakazených na 100-tisíc obyvateľov. Nasledujú okresy Česká Lípa (533,02) a Ústí nad Labem (504).

Viac k témam: Česká vláda, COVID-19, protipandemické opatrenia, testovanie vo firmách
Zdroj: Webnoviny.sk – Česká vláda schválila nové opatrenia, zavedie sa povinné testovanie vo firmách a skrátia izoláciu © SITA Všetky práva vyhradené.