gtag('config', 'UA-130501671-1');

6.1.2022 (Webnoviny.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala v priebehu minulého roka 161 zákonov, šesť z nich vetovala.

Počas roka 2021 bolo prezidentke doručených 1 440 žiadostí o milosť, pričom vyhovela v piatich prípadoch a v troch rozhodla o prerušení či odložení výkonu trestu.

Vyplýva to z informácií, ktoré poskytol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Vymenovala nové premiéra Hegera

Hlava štátu vlani vymenovala premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), ministrov, 60 nových sudcov, 86 vysokoškolských profesorov a 12 generálov ozbrojených síl.

Poverovacie listiny odovzdala šiestim novým veľvyslancom. V prezidentskom paláci absolvovala celkovo 149 prijatí.

„Osobne zablahoželala víťazke Svetového pohára v alpskom lyžovaní a držiteľke veľkého krištáľového glóbusu Petre Vlhovej, či tenistovi Filipovi Poláškovi, ktorý získal prvý grandslamový titul v kariére, ako aj úspešným slovenským olympionikom a paralympionikom, ktorí získali medaily na letných olympijských hrách v Tokiu. Pri príležitosti ukončenia aktívnej kariéry sa prezidentka poďakovala za vzornú reprezentáciu olympionikovi Matejovi Tóthovi,“ uvádza kancelária prezidentky.

Čaputová sa vlani stretla s viacerými svetovými lídrami, napríklad s prezidentom USA Joeom Bidenom, britským princom Charlesom či vojvodkyňou z Cambridge Kate.

Pápež František navštívil Slovensko

SR navštívil aj pápež František, nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, poľský prezident Andrzej Duda, prezident Čiernej Hory Milo Djukanović, či chorvátsky prezident Zoran Milanović.

Prezidentka sa na oficiálnej návšteve Slovinska stretla s prezidentom Borutom Pahorom. V Dánsku ju prijal princ Frederik a rokovala aj s premiérkou Mette Frederiksen.

Na pozvanie rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena prezidentka slávnostne otvorila slávny Salzburský festival.

Prezidentka v roku 2021 reprezentovala Slovenskú republiku na samite Severoatlantickej aliancie v Bruseli, na Klimatickej konferencii OSN v Glasgowe a na dvoch samitoch prezidentov krajín V4, ktoré sa konali v Poľsku a Budapešti.

Príhovory na svetových fórach

S príhovormi vystúpila na viacerých významných svetových fórach; na Valnom zhromaždení OSN, na Samite pre demokraciu, ktorý organizoval americký prezident Joe Biden, na konferenciách Globsec, Forum 2000, Copenhagen Democracy Summit a aj v Aachene v predvečer odovzdávania Ceny Karola Veľkého.

Spoločne s premiérkou Islandu Katrín Jakobsdóttir prezidentka iniciovala výzvu ženských politických líderiek na predchádzanie násilia a na dodržiavanie ženských práv v Afganistane, ku ktorej sa pripojili aj ďalšie významné svetové političky.

Prezidentka sa neustále zaujíma aj o situáciu v zariadeniach sociálnych služieb a tému dlhodobej starostlivosti o seniorov.

Vlani navštívila viacero zariadení, okrem iného v Lehniciach pri Dunajskej Strede, v Nitre, či v bratislavskej Rači.

Upozorňovala na dôležité témy

Počas pandémie prezidentka opakovane upozorňovala na témy ochrany duševného zdravia a pomoci obetiam domáceho násilia.

Prezidentka oceňuje, že už fungujú tzv. intervenčné centrá. Ide o novú systémovú pomoc, pri ktorej zrode sama stála, a ktorá má šancu výrazne pomôcť obetiam násilia po vykázaní agresora políciou.

Viac k témam: Prezidentka SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Stretnutia s Bidenom a pápežom či otvorenie slávneho Salzburského festivalu. Aj taký bol rok prezidentky Čaputovej © SITA Všetky práva vyhradené.