gtag('config', 'UA-130501671-1');

20.1.2022 (Webnoviny.sk) – V priebehu roku 2021 riešili zložky Ministerstva vnútra SR spolu 400 mimoriadnych udalostí. Ako rezort informuje v tlačovej správe, okrem povodní, požiarov či zosuvov pôdy sa vyskytli aj udalosti ako výbuch plynu, nález munície či hromadný úhyn zvierat.

V porovnaní s rokom 2020 zaznamenalo Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko sekcie krízového riadenia MV SR o 137 mimoriadnych udalostí menej.

Nedostatok pitnej vody neevidujú

Zo štatistík za rok 2021 vyplýva, že dve tretiny mimoriadnych udalostí spôsobili povodne, išlo až o 262 prípadov. Ďalej nasleduje únik nebezpečnej látky v 23 prípadoch, v 22 prípadoch sme zaznamenali požiar veľkého rozsahu,“ uviedlo ministerstvo. V 20 prípadoch záchranné zložky riešili nález neznámej látky, v 19 prípadoch poplašnú správu, kde bol nahlásený nástražný výbušný systém, v 17 prípadoch zosuv pôdy a v deviatich prípadoch dopravnú nehodu veľkého rozsahu.

V ôsmich prípadoch išlo o veternú smršť, v štyroch prípadoch o snehovú kalamitu a v dvoch prípadoch havarijný stav mosta. Nedostatok pitnej vody v roku 2021 neevidujeme,“ informoval rezort. Za rok 2021 ministerstvo vnútra eviduje tiež 14 udalostí v kategórii „iné“. „Išlo najmä o výbuchy plynu, nálezy munície alebo epidémiu koronavírusu spôsobujúcu ochorenie COVID-19,“ doplnilo ministerstvo.

Najviac mimoriadnych situácií pri povodniach

V súvislosti s mimoriadnymi udalosťami bolo v roku 2021 na Slovensku vyhlásených 63 mimoriadnych situácií, čo je podľa rezortu vnútra menej v porovnaní s rokom 2020, keď ich bolo vyhlásených 90 a v roku 2019, keď bolo vyhlásených až 139 mimoriadnych situácií. „Najviac mimoriadnych situácií bolo vyhlásených v súvislosti s povodňovou aktivitou (23), zosuvom pôdy (16) alebo požiarmi (8),“ informovalo ministerstvo.

Mimoriadna situácia sa podľa rezortu vnútra narozdiel od mimoriadnej udalosti, ktorá nastáva, vyhlasuje. Ide o kompetenciu starostu alebo primátora na území obce alebo mesta, prípadne predsedu okresného úradu pre nejaké konkrétne územie. Bežnú mimoriadnu udalosť riešia zložky integrovaného záchranného systému. Ak sú na riešenie potrebné ďalšie sily a prostriedky, môže sa vyhlásiť mimoriadna situácia.

Viac k témam: Mimoriadna situácia
Zdroj: Webnoviny.sk – Zložky ministerstva vnútra riešili 400 mimoriadnych udalostí, najviac ich bolo pri povodniach © SITA Všetky práva vyhradené.