gtag('config', 'UA-130501671-1');

24.1.2022 (Webnoviny.sk) – Viac ako 120 zamestnancov v nemeckej katolíckej cirkvi sa verejne prihlásilo k LGBTIQ komunite s tým, že chcú v cirkvi „žiť otvorene bez strachu“.

Tiež požadujú, aby povolila požehnanie párov rovnakého pohlavia a zmenila pracovné pravidlá.

Aj LGBTIQ ľudia sú požehnaní

Skupina 125 ľudí, medzi nimi kňazi, učitelia náboženstva a administratívni zamestnanci, sa identifikovali ako podporovatelia iniciatívy #OutInChurch – pre cirkev bez strachu.

Iniciatíva vyzýva pre všetkých LGBTIQ zamestnancov cirkvi, aby sa pridali, a apeluje na biskupov, aby jej manifest verejne podporili.

Je proti „diskriminácii“ cirkvi voči vzťahom párov rovnakého pohlavia a tvrdí, že cirkev by mala ujasniť, že „LGBTIQ+ ľudia, či žijú sami alebo sú vo vzťahu, sú požehnaní Bohom“.

Iniciatíva zároveň vyzýva predstaviteľov cirkvi, aby umožnili ľuďom hlásiť sa k LGBTIQ aj v práci v katolíckej inštitúcii bez toho, aby sa báli, že o ňu prídu.

Želajú si atmosféru slobody

„Iniciatíva #OutInChurch požaduje … zmeniť cirkevné pracovné právo tak, aby život v súlade s vlastnou sexuálnou orientáciou a rodovou identitou, aj v partnerskom či občianskom manželstve, neviedol k vylúčeniu z úloh a úradov ani k prepusteniu,“ uviedli podporovatelia iniciatívy.

Konferencia biskupov v Nemecku podľa agentúry dpa iniciatívu prijala.

„Rád by som to privítal v mene Konferencie biskupov Nemecka ako znak toho, že pracujeme na tom, aby v našej cirkvi prevládla a nastala atmosféra slobody od strachu,“ vyjadril sa aachenský biskup Helmut Dieser s tým, že nikto by nemal byť diskriminovaný, znehodnocovaný alebo kriminalizovaný pre svoju sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu.

Viac k témam: Cirkev, Iniciatíva OutInChurch, Katolícka cirkev, LGBTIQ
Zdroj: Webnoviny.sk – Vyše 120 zamestnancov katolíckej cirkvi v Nemecku sa prihlásilo k LGBTIQ komunite, žiadajú rešpekt © SITA Všetky práva vyhradené.