gtag('config', 'UA-130501671-1');

2.2.2022 (Webnoviny.sk) – Kreativita mladých ľudí a chuť ako sa vyhnúť vyučovaniu nepozná hraníc. Na sociálnych sieťach sa šíri video s návodom pre študentov, ako sfalšovať samotest a uliať sa tak zo školy.

Príprava pozitívneho testu je pritom veľmi jednoduchá, stačí ho pokvapkať Coca Colou, citrónom alebo kečupom. Práve kyslosť obsiahnutá v týchto surovinách, dokáže z negatívneho žiaka v priebehu pár minút urobiť infekčnú osobu.

Video s presným postupom koluje najmä na TikToku s hashtagom #Fakecovidtest. Informoval portál actu.fr.

Nebezpečenstvo sociálnych sietí

Tento trik pochádza z Veľkej Británie, kde miestni študenti zistili, ako sa tá samotest upraviť podľa ich predstáv. „Tínedžeri sú hrozní. A to čo sa deje na sociálnych sieťach sa trochu podobá nebezpečnej hre,“ okomentovala situáciu s falošne pozitívnymi testami Gilles Bonnefondová  z Národného ústavu komunitných farmaceutov.

Viac o téme: Koronavírus

Dodala, že lekári o tejto metóde vedia už nejaký čas. „Kyslosť môže spôsobiť falošne pozitívne výsledky,“ zdôraznila Bonnefondová. Potraviny alebo nápoje ako je Cola, pomarančový džús, kiwi, citróny či dokonca aj kečupy svojou kyslosťou ničia niektoré zložky a tým znehodnocujú test.

Bonnefondová pripomenula, že samotest nie je spoľahlivým diagnostickým nástrojom, jeho výsledok je vždy potrebné potvrdiť antigénovým či PCR testom.

Ulievanie sa z vyučovania

Ako pre portál priznal stredoškolák z Pays de la Loire, so spolužiakmi chcel tento experiment vyskúšať. Napokon sa však tejto zábavy vzdali, pretože nemali k dispozícii dostatok samotestov.

Tiež uviedol, že vo falšovaní domácich testov nevidí veľký význam, keďže výsledok každého pozitívneho študenta ag alebo PCR testom.

Prváčka Alice z bretónskej strednej školy rovnako priznala, že o tejto technike už počula. „V škole sa niektorí žiaci z druhých či tretích ročníkov chválili, že im tento experiment vyšiel a mohli tak vynechávať spoločné domáce úlohy,“ uzavrela Alice.

Viac k témam: Antigénové testovanie, COVID-19, Koronavírus, PCR test, samotesty
Zdroj: Webnoviny.sk – Cola, citrón či kečup a máte pozitívny test na koronavírus. Študenti sa takto vyhýbajú vyučovaniu (video) © SITA Všetky práva vyhradené.