gtag('config', 'UA-130501671-1');

11.2.2022 (Webnoviny.sk) – Hrad Revište v časoch jeho najväčšej slávy môžu záujemcovia obdivovať vďaka digitálnej 3D rekonštrukcii hradu. Ako informovala marketingová manažérka Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová, model hradu je dostupný na online platforme a tiež v mobilnej aplikácii.

Projekt, pri ktorom spojili svoje schopnosti historici, umelci, tri vysokoškolské inštitúcie z Česka, Poľska a Slovenska, ako aj špičkoví experti v oblasti inovatívnych technológií, bol financovaný z grantu Vyšehradského fondu. Výsledkom je hodnoverná podoba hradu založená na informáciách získaných počas dlhoročného výskumu hradu.

Cieľom je zvýšiť povedomie o histórii

Hrad Revište v katastrálnom území mesta Žarnovica je jednou zo 16 lokalít Pohronskej hradnej cesty. Tú ako atraktívny turistický produkt rozvíjajú viacerí partneri na území Banskobystrického kraja. Každoročne prídu s jednou alebo viacerými novinkami, ktorých cieľom je zvýšiť povedomie o histórii a súčasne ponúknuť návštevníkom nový zaujímavý zážitok.

„O tento hrad sa staráme od roku 2011. Od toho istého roku tu prebieha archeologický výskum, posledné roky hrad stabilizujeme a pomaly obnovujeme časti, ktoré sa dajú obnoviť. Takto sme za posledné roky dobudovali a sprístupnili severnú vežu, delovú baštu, momentálne pracujeme na južnom paláci. Som rád, že za pomoci odborníkov z radov historikov a špecialistov na inovatívne technológie sa nám podarilo vytvoriť krásny model, ktorý zobrazuje hrad v časoch jeho najväčšej slávy,“ uviedol predseda Združenia za záchranu hradu Revište Ratibor Mazúr.

Model hradu v marketingových aktivitách

Projekt digitalizácie modelu hradu Revište má výrazný význam ako z hľadiska zachovania kultúrneho dedičstva v digitálnej podobe, tak z hľadiska rozvoja cestovného ruchu.

„3D model hradu v jeho súčasnej aj minulej podobe v 17. storočí využijeme v marketingových aktivitách hradu aj celého projektu Pohronská hradná cesta. Veríme, že po vzhliadnutí 3D modelu budú chcieť návštevníci vidieť hrad aj naživo a vďaka hradu Revište sa dozvedia aj o ďalších lokalitách Pohronskej hradnej cesty,“ dodala Jóbová s tým, že model hradu je k dispozícii na destinačnom webe Banskobystrického samosprávneho kraja zahoramizadolami.sk.

Viac k témam: Hrad Revište
Zdroj: Webnoviny.sk – Hrad Revište má digitálny 3D model z čias jeho najväčšej slávy, cieľom je rozvoj cestovného ruchu © SITA Všetky práva vyhradené.