gtag('config', 'UA-130501671-1');

23.2.2022 (Webnoviny.sk) – Posledný z konvojov USA smerujúcich na cvičenie Saber Strike 22 je už na Slovensku. V rámci trasy mali plánovanú 24 hodinovú prestávku na leteckej základni Malacky-Kuchyňa.

Jednodňovú prestávku využili Američania na doplnenie pohonných hmôt a základný servis techniky. Informoval o tom hovorca Ozbrojených síl SR (OS SR) Štefan Zemanovič v tlačovej správe.

Ocenili profesionalitu slovenských vojakov

„Americké konvoje postupne dorazili na našu základňu spravidla neskôr večer a nasledujúci podvečer pokračovali ďalej do Levíc alebo na Lešť, kde budú cvičiť,“ uviedol veliteľ 46. krídla Kuchyňa Peter Prokop.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Protest proti príchodu vojakov USA na Slovensko v rámci cvičenia Saber Strike 2022 (fotografie)

„Veľmi oceňujem priateľskú ústretovosť a profesionalitu slovenských vojakov, spolupráca fungovala na 100 percent,“ dodal veliteľ zabezpečovacej skupiny 16. podpornej brigády kapitán Andrew Thompson, ktorý sa podieľal na príprave krátkeho zázemia pre americké konvoje v Kuchyni.

Zhruba 2000 príslušníkov amerických ozbrojených síl s približne 600 kusmi bojovej a zabezpečovacej techniky sa na Slovensku zapojí do dva roky plánovaného cvičenia s príslušníkmi OS SR.

Cvičenie nesúvisí s Ukrajinou

Cvičenie Saber Strike 22 je plánované okrem Slovenska aj v Nemecku, Poľsku, Českej republike a v pobaltských krajinách za účasti ozbrojených síl celkovo 13 krajín.

Cvičenie je organizované každé dva roky a je súčasťou spojeneckých výcvikových aktivít. Saber Strike 22 nepatrí do série opatrení reagujúcich na aktuálnu bezpečnostnú situáciu na Ukrajine.

Viac k témam: vojenské cvičenie Saber Strike 2022
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Slovensko dorazil aj posledný americký konvoj, ktorý sa zúčastní na vojenskom cvičení Saber Strike 22 © SITA Všetky práva vyhradené.