gtag('config', 'UA-130501671-1');

23.2.2022 (Webnoviny.sk) – Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) dostanú za marec tohto roka príspevok na udržanie pracovného miesta najviac v sume 810 eur. V stredu o tom rozhodla vláda.

Podpora pre SZČO sa tak zosúladí s podmienkami pre poskytovanie podpory v čase skrátenej práce pre zamestnancov.

Pokles v porovnaní s pôvodnou sumou

Za vymeriavací základ SZČO na výpočet príspevku sa bude považovať vymeriavací základ, z ktorého SZČO platila povinné sociálne odvody k 28. februáru tohto roka.

„Predpokladaný objem finančných prostriedkov v nadväznosti na navrhovanú úpravu predstavuje 11 miliónov 216,2-tisíca eur eur za marec 2022,“ uviedlo v materiáli ministerstvo práce a sociálnych vecí. V porovnaní s pôvodnou sumou, ktorú vláda na tento projekt schválila minulý týždeň, ide o pokles o 366,5-tisíca eur.

Osobitná schéma poskytovania pomoci

SZČO budú mať v marci k dispozícii osobitnú schému poskytovania pomoci na podporu udržania pracovných miest. Pôjde o projekt na podporu udržania pracovných miest, na ktorých sa vykonáva alebo prevádzkuje samostatná zárobková činnosť. Ide o nástroj, ktorý upravuje zákon o službách zamestnanosti.

„Podmienky poskytnutia príspevku pre SZČO spolu s určením výšky príspevku sú nastavené obdobne ako podmienky ustanovené pre poskytovanie podpory v čase skrátenej práce určenej na zachovanie pracovných miest zamestnancov,“ uvádza sa v materiáli.

Týmto krokom sa podľa ministerstva práce a sociálnych vecí zabezpečí prechod zo schémy projektu Prvá pomoc aj na podporu udržania pracovných miest u SZČO obdobne, ako je to v prípade podpory v čase skrátenej práce určenej pre zamestnancov a zamestnávateľov.

SZČO musia splniť niekoľko podmienok

Oprávneným žiadateľom o pomoc od štátu má byť SZČO, ktorej klesli tržby najmenej o 40 percent. Príspevok na náhradu straty príjmu zo zárobkovej činnosti pre SZČO bude vo výške 60 % vymeriavacieho základu SZČO na platenie odvodov.

Ak má žiadateľ zároveň uzatvorený pracovný pomer, resp. pracuje na dohodu, od výšky príspevku sa odpočíta suma čistého príjmu z tohto pracovného pomeru, resp. dohody za kalendárny mesiac, za ktorý príspevok žiada.

SZČO musí pred podaním žiadosti o príspevok podnikať nepretržite najmenej 24 mesiacov. Súčasne musí splniť podmienku platenia nemocenského a dôchodkového poistenia takisto najmenej dva roky. SZČO, ktorá dostala od štátu príspevok, má povinnosť podnikať najmenej dva mesiace po mesiaci, za ktorý čerpala finančnú pomoc.

Viac k témam: SZČO Samostatne zárobkovo činná osoba
Zdroj: Webnoviny.sk – SZČO si finančne za marec prilepšia, dostanú príspevok na udržanie pracovného miesta © SITA Všetky práva vyhradené.