gtag('config', 'UA-130501671-1');

1.3.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 1. marca 13:21

Ruský minister obrany Sergej Šojgu povedal, že armáda jeho krajiny bude pokračovať v ofenzíve na Ukrajine, „kým nedosiahne svoje stanovené ciele“.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Vyhlásil pritom, že cieľom tohto útoku je „chrániť“ Rusko pred vojenskou hrozbou zo strany západných krajín, „ktoré sa snažia využiť ukrajinský ľud na boj proti našej krajine“.

Šojgu v utorok opäť tvrdil, že ruská armáda „smeruje údery len na vojenské zariadenia a používa len presné zbrane“. Aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že ich jednotky na Ukrajine neútočia na civilnú infraštruktúru a obytné oblasti a dodal, že nepoužili kazetovú muníciu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Ich tvrdenia sú však podľa agentúry AP v rozpore s početnými dôkazmi o ostreľovaní domov, škôl a nemocníc bez rozdielu po celej Ukrajine. Tvrdenia, že ruská armáda na Ukrajine používa kazetovú muníciu a ničivé vákuové zbrane Peskov označil za výmysly. Na otázku, či je Kremeľ spokojný s postupom ofenzívy neodpovedal a nevyjadril sa ani k stratám ruských vojakov. V pondelok ruské ministerstvo obrany po prvý raz uviedlo, že armáda utrpela bližšie nešpecifikované straty.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Šojgu: Ruská ofenzíva na Ukrajine bude pokračovať, kým nedosiahne stanovené ciele © SITA Všetky práva vyhradené.