gtag('config', 'UA-130501671-1');

18.3.2022 (Webnoviny.sk) – Vedúci ruskej delegácie rokujúcej s ukrajinskými predstaviteľmi tvrdí, že sa priblížili k dohode o neutrálnom štatúte Ukrajiny. Vladimir Medinskij podľa ruských tlačových agentúr v piatok uviedol, že strany zúžili svoje nezhody v otázke, že Ukrajina upustí od svojej snahy o vstup do NATO a osvojí si neutrálny štatút, čo je kľúčovým bodom rokovaní.

Stretnutie prezidentov po ukončení návrhu dohody

Ruskí a ukrajinskí zástupcovia sú podľa neho „na polceste“ v otázkach týkajúcich sa demilitarizácie Ukrajiny. Medinskij tiež poznamenal, že Kyjev trvá na kontrole separatistických regiónov na východe Ukrajiny podporovaných Moskvou, Rusko verí, že musia o svojom osude rozhodnúť sami.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Ruský vyjednávač zároveň povedal, že stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bude možné po tom, čo vyjednávači dokončia návrh dohody o ukončení nepriateľských akcií a predbežne to schvália vlády oboch krajín.

Nezmenený postoj ukrajinských vyjednávačov

Zelenského poradca Mychajlo Podoľak, ktorý sa zúčastňuje na rokovaniach, naopak vyhlásil, že pozície ukrajinských vyjednávačov sa nezmenili.

Sú nimi prímerie, stiahnutie jednotiek a silné bezpečnostné záruky s konkrétnymi formuláciami. „Vyhlásenia ruskej strany sú len ich žiadajúcimi postojmi. Všetky vyjadrenia majú okrem iného vyvolať napätie v médiách,“ uviedol tiež na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusi hovoria o priblížení k dohode o neutralite Ukrajiny, Kyjev trvá na nezmenenom postoji © SITA Všetky práva vyhradené.