gtag('config', 'UA-130501671-1');

21.3.2022 (Webnoviny.sk) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok v televíznom prejave k národu vyzval Nemecko, aby pomohlo zachrániť hlavné mesto Kyjev. Ako referuje spravodajský web CNN, ukrajinskú metropolu označil ako „nový Berlín“ pre otvorenosť, emócie, slobodu na námestiach či úprimnosť ľudí.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Teraz je Kyjev zatvorený. Mlčí v očakávaní novej náletovej sirény, ktorá prinúti ľudí ukryť sa,“ povedal Zelenskyj a dodal, že tento zvuk Ukrajinci počúvajú „hodiny, dni a týždne“. „Zvuk sirény je niečo, s čím Ukrajinci žijú, pracujú a snažia sa spať. Liečia si rany, rodia deti a zomierajú,“ doplnil Zelenskyj.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Európa a Nemci podľa neho „majú silu“ vyvíjať tlak na Rusko. „Bez vášho obchodu, vašich spoločností a bánk nebude mať Rusko peniaze na financovanie tejto vojny,“ poznamenal Zelenskyj a zopakoval výzvu, aby Európa zatvorila prístavy pre Rusko, vzdala sa ruských zdrojov energie a prerušila dodávky tovaru do Ruska.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Zelenskyj označil Kyjev za „nový Berlín“ a vyzval Európu aj Nemecko na väčší tlak na Rusko © SITA Všetky práva vyhradené.