gtag('config', 'UA-130501671-1');

28.4.2022 (Webnoviny.sk) – Náladu v našej ekonomike bude v ďalších mesiacoch ovplyvňovať nielen optimizmus plynúci z ústupu pandémie, ale aj vývoj vojny na Ukrajine. Tvrdí to analytička 365.bank Jana Glasová. Vplyvom toho by sa mohla nálada podľa nej aj zhoršiť. Všetko bude závisieť ale od toho, ako sa konflikt ďalej vyvinie.

„Vojna na Ukrajine totiž tlačí nahor ceny energetických komodít a narušuje dodávky tovarov a dodávateľsko-odberateľské vzťahy,“ upozorňuje analytička. Trhy sa podľa nej obávajú prerušenia dodávok ropy a plynu, ale aj niektorých kovov, neónového plynu a obilnín či rastlinných olejov. Ich nedostatok môžu v prípade narušených dodávok pocítiť aj naši priemyselníci vrátane automobiliek a výrobcov elektroniky a počítačov, tvrdí Glasová.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Ekonomická nálada na Slovensku sa v apríli medzimesačne zlepšila. Jej ukazovateľ, teda Indikátor ekonomického sentimentu, sa zvýšil o 7,4 bodu na 103,1 bodu. Ekonomická nálada sa podľa údajov Štatistického úradu SR zlepšila najmä v obchode, dosiahla najvyššiu úroveň za posledných 14 rokov.

Optimistickejší boli aj podnikatelia v službách a v priemysle, ich dôvera bola najvyššia za posledných desať mesiacov. Pesimizmus bol len v stavebníctve. Zvýšila sa aj dôvera spotrebiteľov, najviac sa zmiernili obavy z očakávaného vývoja nezamestnanosti.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Vojna na Ukrajine tlačí nahor ceny, ale náladu v ekonomike ovplyvňuje aj optimizmus z ústupu pandémie © SITA Všetky práva vyhradené.