gtag('config', 'UA-130501671-1');

2.5.2022 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo vnútra SR vyplatilo obciam takmer 2,5 mil. eur za ubytovanie odídencov z Ukrajiny. Ako informoval tlačový odbor ministerstva, v sobotu 30. apríla odoslali viac ako 1100 samosprávam finančné prostriedky na vyplatenie príspevkov za ubytovanie občanom, ktorí sa postarali o ubytovanie pre odídencov z Ukrajiny.

Tieto prostriedky vyplatia prenajímateľom do piatich pracovných dní na účet v banke alebo v hotovosti.

Príspevok pre 6389 ubytovateľov

O príspevok za ubytovanie žiadalo 6389 ubytovateľov pre 23 445 ubytovaných odídencov. „Najviac poskytovateľov ubytovania bolo v Bratislavskom /1742/, Prešovskom /842/, Košickom /831/ a Žilinskom kraji /719/. V týchto krajoch bolo aj najviac ubytovaných,“ konštatuje rezort vnútra.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Ministerstvo zároveň upozorňuje ubytovateľov, že výkazy za apríl 2022 sú obciam povinní predložiť do piatka 6. mája. Termín platí aj pre doručenie opravných výkazov za február a marec. Obce všetky výkazy zosumarizujú do jednotného prehľadu a zašlú ministerstvu do 16. mája. Rezort vnútra na svojom webovom sídle zverejnil aktualizované formuláre výkazov pre fyzické a právnické osoby, ako aj pre mestá a obce.

Základnou podmienkou pre získanie príspevku za ubytovanie je uzavretie zmluvy o poskytnutí ubytovania medzi majiteľom nehnuteľnosti a odídencom,“ upozornil rezort.

Novela účinná od marca 2022

Poskytovanie príspevku za ubytovanie odídencom umožnila novela azylového zákona účinná od marca 2022. Na príspevok majú nárok vlastníci bytov a domov, nepodnikateľské subjekty poskytujúce krátkodobé ubytovanie, ako aj obce a vyššie územné celky, a to v prípade, že ubytovanie poskytnú bezodplatne alebo prostredníctvom svojich rozpočtových či príspevkových organizácií.

Príspevok za ubytovanie podnikateľom, teda aj hotelom, upravuje zákon o podpore cestovného ruchu v gescii ministerstva dopravy.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerstvo vnútra vyplatilo za ubytovanie Ukrajincov 2,5 milióna eur, najviac v Bratislavskom kraji © SITA Všetky práva vyhradené.