gtag('config', 'UA-130501671-1');

Športy v prírode sú možné aj v lete. Komplikovať vám snahu o zhodenie nadbytočných kíl však môžu vysoké teploty.

S nasledujúcimi tipmi môžete ale pokojne cvičiť aj v horúčave.

Prispôsobte si tréning teplotám

Keď sa teploty vyšplhajú nad 30 stupňov, sezóna pre nadšencov vodných športov je v plnom prúde, no menej ideálne sú klimatické podmienky pre športových nadšencov, ktorí sa udržiavajú v kondícii behom, cyklistikou či tenisom. Vyčerpávajúci futbalový zápas či horská túra vedia poriadne vyčerpať.

Kto je však hladný po pohybe, sa bez športu nezaobíde ani v letných horúčavách, no podľa toho treba prispôsobiť extrémnym podmienkam aj tréning. A začať môžete voľnejším a kvalitným tielkom, ktoré sa vám pri akejkoľvek fyzickej aktivite pri vysokých teplotách vzduchu prispôsobí.

Žiadne extrémne zaťaženie

Ak sa venujete športovej aktivite v horúcom počasí, treba si uvedomiť, že samotné srdce a krvný obeh sú vystavené vysokým teplotám a tvrdo pracujú. Dá sa to zaznamenať zvýšeným pulzom. Najmä vytrvalostní športovci by si preto na seba nemali klásť extrémne nároky, ak je ich tep okolo 10 úderov nad priemerom.

Aj intenzitu alebo dĺžku tréningu treba v horúcich dňoch primerane znížiť, aby nedošlo k prehriatiu krvného obehu. Nadmerné vyčerpanie tekutín a elektrolytov počas fyzickej námahy môže viesť k vyčerpaniu z tepla. Typickými znakmi sú závraty, zrýchlený tep, bledosť či dokonca mdloby. Kŕče z tepla majú tiež podobné príčiny, vyskytujú sa keď telo nedostáva dostatok minerálov a elektrolytov. Preto by ste mali dostatočne piť.

Ako a koľko?

Strata tekutín len 2 % má za následok stratu výkonu až 20 %. Ak telo stráca vodu, ovplyvňuje to aj jeho krvný obeh. Výsledok je, že svaly môžu byť zásobované iba nedostatočným kyslíkom. V zásade by ste mali vypiť 1,5 litra tekutín denne. Toto množstvo by sa malo pri intenzívnej fyzickej aktivite zvýšiť asi o 0,4 až 0,8 litra za hodinu tréningu v závislosti od jeho dĺžky. Ak je tréningový čas krátky, tekutinu možno pridať aj pred alebo po tréningu. Dôležité tiež je, aby boli nápoje bohaté na elektrolyty alebo uhľohydráty na kompenzáciu straty

Správne zvolené doplnky odevu

Keď slnko nemilosrdne páli, pokrývky hlavy sú dôležitým letným doplnkom. Je dobré si chrániť aj krk, pretože dlhodobé vystavovanie sa slnku na hlave a krku môže viesť k úpalu. Ďalším stálym spoločníkom sú slnečné okuliare. V závislosti od dopadu svetla musia absorbovať 70 až 80 % viditeľného svetla. Sivé alebo hnedé tónované sklá sú priaznivé. Príliš veľa slnečného žiarenia môže podporovať poškodenie stredu sietnice.

V batohu by vám nemala chýbať ani pohodlná pánska prechodná bunda, pretože počasie je dnes nevyspytateľné. Nezabudnite samozrejme na čerstvú stravu a prísun dôležitých živín z nej. Ak tieto veci nepodceníte, nič vás pri cvičení v lete nebude obmedzovať.

Zdroj obrázka: Dirima/Shutterstock.com