gtag('config', 'UA-130501671-1');

7.8.2022 (Webnoviny.sk) –
Aktualizované 7. augusta o 13.36 hod.

Ukrajinská spravodajská služba tvrdí, že ruská armáda ukladá míny v Zaporižžskej jadrovej elektrárni. Hovorca hlavného riaditeľstva spravodajskej služby ukrajinského rezortu obrany Andrij Jusov uviedol, že Rusi na územie elektrárne dopravujú zbrane, techniku a výbušniny. Jadrovú elektráreň v piatok zasiahla paľba, čo vyvolalo odsúdenie po celom svete.

Ukrajina hovorí, že išlo o ruskú paľbu a tvrdí, že stále existuje riziko úniku vodíka a požiaru. Informuje o tom portál news.sky.com.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Zaporižžskú jadrovú elektráreň na juhu Ukrajiny zasiahol ďalší raketový útok. Uviedla to ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom prevádzkujúca jadrové elektrárne. Nový útok sa stal v sobotu večer len niekoľko hodín po tom, ako paľba v piatok v elektrárni zasiahla vedenie vysokého napätia.

Zasiahnuté bolo zariadenie elektrárne, v ktorom je uložených 174 kontajnerov s vyhoreným jadrovým palivom. Pri útoku utrpel zranenie jeden pracovník, ale informácie o jeho stave nezverejnili. Informuje o tom portál news.sky.com.

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi už po piatkovej paľbe povedal, že existuje „veľmi reálne riziko jadrovej katastrofy“.

Viac k témam: Jadrová elekráreň, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia, Vojna, Záporožie
Zdroj: Webnoviny.sk – V Zaporižžskej jadrovej elektrárni ruská armáda ukladá míny, zasiahol ju ďalší raketový útok © SITA Všetky práva vyhradené.