gtag('config', 'UA-130501671-1');

19.10.2022 (Webnoviny.sk) – Sacharovovu cenu za slobodu myslenia tento rok udelili „odvážnemu ľudu Ukrajiny zastúpenému svojím prezidentom, zvolenými lídrami a občianskou spoločnosťou“. V Štrasburgu to popoludní oznámila predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola. Europarlament o tom informuje v tlačovej správe.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Táto cena je pre Ukrajinky a Ukrajincov na bojiskách. Je pre tých, ktorí boli nútení utiecť. Pre tých, ktorí stratili príbuzných a priateľov. Pre všetkých, ktorí išli bojovať za to, v čo veria. Viem, že odvážni obyvatelia Ukrajiny sa nevzdajú a neurobíme tak ani my,“ povedala Metsola.

Nevyprovokovaná ruská vojna

Poslanci Európskeho parlamentu upozorňujú, že nevyprovokovaná ruská útočná vojna proti Ukrajine spôsobuje ukrajinskému ľudu obrovské náklady.

Bojujú nielen za ochranu svojich domovov, zvrchovanosti, nezávislosti a územnej celistvosti, ale zároveň obhajujú slobodu, demokraciu, právny štát a európske hodnoty na bojiskách ‚proti brutálnemu režimu, ktorého cieľom je oslabiť našu demokraciu, oslabiť a rozdeliť našu Úniu’,“ uvádza sa v tlačovej správe.

Úsilie ukrajinského prezidenta

Nominácia zdôrazňuje úsilie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského aj úlohu jednotlivcov, zástupcov iniciatív občianskej spoločnosti a štátnych a verejných inštitúcií vrátane Štátnych pohotovostných služieb Ukrajiny, zakladateľky lekárskej evakuačnej jednotky Tajrini anjeli Julie Pajevskej, právničky a predsedníčky organizácie Centrum pre občianske slobody Oleksandry Matvijčukovej, hnutia občianskeho odporu Žltá stuha a Ivana Fedorova, starostu ukrajinského mesta Melitopoľ, ktoré je v súčasnosti pod ruskou okupáciou.

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje Európsky parlament každoročne od roku 1988 výnimočným osobnostiam alebo organizáciám bojujúcim za ľudské práva a základné slobody. Cenu, ktorá nesie meno sovietskeho fyzika a politického disidenta Andreja Sacharova a je spojená s finančnou odmenou 50-tisíc eur, odovzdajú 14. decembra v Štrasburgu.

Viac k témam: Ocenenie, rusko-ukrajinský konflikt, Sacharovova cena, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Sacharovovu cenu za slobodu myslenia tento rok udelili ukrajinskému ľudu © SITA Všetky práva vyhradené.