gtag('config', 'UA-130501671-1');

17.11.2022 (Webnoviny.sk) – Pôvod štátneho sviatku 17. november – Deň boja za slobodu a demokraciu siaha do roku 1939, konkrétne do Protektorátu Čechy a Morava. Orgány Veľkonemeckej ríše totiž 17. novembra 1939 zatvorili v protektoráte všetky vysoké školy. Tento krok bol reakciou na študentskú pripomienku vzniku Československej republiky 28. októbra a masovú účasť na pohrebe zastreleného medika Jana Opletala 15. novembra.

Stovky deportovaných študentov

Bezpečnostné zložky vtedy vtrhli na vysokoškolské internáty v českých a moravských mestách a stovky študentov deportovali do koncentračných táborov.

Zároveň deväť funkcionárov študentských organizácií popravili. V noci zo 16. na 17. novembra 1939 boli pri policajnej razii v internátoch pozatýkané stovky študentov vrátane niekoľkých Slovákov, ktorí sa rozhodli dokončiť štúdiá v Prahe a neprestúpili do Bratislavy. Slovákov na rozdiel od českých študentov neposielali do koncentračných táborov Sachsenhausen a Dachau, ale po pár dňoch ich ako cudzincov prepustili.

Nemci 17. novembra na internáty okrem Prahy vtrhli aj v Brne, Příbrami a Olomouci, pričom študentov čakal rovnaký osud ako tých z Prahy. V koncentračných táboroch skončili aj mnohí ich profesori. O protištudentských represiách informovali významné svetové médiá Chicago Tribune, New York Herald, sovietska Pravda alebo Osservatore Romano.

Medzinárodný deň študentstva

Tlač slovenského štátu sa snažila prejsť taktickým mlčaním, no na Univerzite Komenského (vtedy premenovanej na Slovenskú univerzitu) sa šírili letáky, rovnako ako na internáte Lafranconi.

Mnohí Slováci sa zapojili do pomoci študentom utekajúcim do zahraničia, ktorí sa snažili dostať do Francúzska, kde vznikali jednotky československej zahraničnej armády. Študentské organizácie po celom svete následne tento deň zo solidarity vyhlásili za Medzinárodný deň študentstva, aby sa každoročne pripomínal osud perzekvovaných študentov. Spomienkové akcie sa konali na univerzitách od Austrálie po Južnú Ameriku.

Sedemnásty november si ako Medzinárodný deň študentstva na pamiatku zastrelených a deportovaných študentov pripomínal aj komunistický režim. Práve tvrdý zásah polície voči študentom v Prahe o päťdesiat rokov neskôr v roku 1989 odštartoval udalosti, ktoré viedli k pádu komunistického režimu v Československu. 17. november je od roku 2001 štátnym sviatkom.

Viac k témam: 17. november, Deň boja za slobodu a demokraciu, Medzinárodný deň študentstva, Nežná revolúcia
Zdroj: Webnoviny.sk – Pôvod štátneho sviatku 17. novembra siaha do roku 1939 © SITA Všetky práva vyhradené.