gtag('config', 'UA-130501671-1');

21.8.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 21. augusta 16:30

Prezidentka Zuzana Čaputová dočasne pozbavila šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča výkonu štátnej služby.

Ako ďalej informoval hlavy štátu Martin Strižinec, ponechanie Aláča vo výkone štátnej služby by ohrozovalo dôležitý záujem štátnej služby, ktorým je efektívne fungovanie domácich a zahraničných partnerských vzťahov založených na vzájomnej dôvere.

„Voči Michalovi Aláčovi bolo 17. augusta vznesené obvinenie za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. S obvinením sa stotožnili dozorujúci aj službukonajúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry,“ informoval Strižinec.

Dôkazy a fakty

Poverený premiér Ľudovít Ódor na pondelňajšej tlačovej besede uviedol, že navrhne odvolanie Aláča a dodal že uznesenie predloží na stredajšie rokovanie vlády.

Od samotného začiatku som hovoril, že ak sa to má udiať, tak sa to udeje len na základe dôkazov a faktov. A to sa presne stalo,“ povedal predseda vlády. Dodal, že tak, ako uviedla prezidentka Čaputová, na základe obvinenia vznikla i zákonná povinnosť pozbaviť riaditeľa SIS výkonu jeho funkcie.

Plne sa stotožňujem s názorom, že zotrvanie pána Aláča na pozícii šéfa SIS by ohrozovalo dobré meno štátnej služby doma i v zahraničí a podkopávalo vzájomnú dôveru,“ vyjadril sa Ódor.

Kto nahradí Aláča?

Premiér doplnil, že ho mrzí, ak je niekto sklamaný z toho, že sa rozhoduje na základe faktov a údajov a riadi sa zákonom, nie pocitmi a emóciami. S hlavou štátu si podľa Ódora za týmto rozhodnutím stoja. „Rešpektovanie zákona nie je rozmar, ani rozvrat,“ povedal.

Ódor uvažuje, že zatiaľ by namiesto Aláča SIS riadil jej námestník, a to do volieb, respektíve, kým nastúpi nová vláda.

Ozrejmil, že je to vzhľadom na krátkosť času i na to, že ak by prišiel človek z vonku, bez previerky, celý proces by trval týždne. K tomu, či danému námestníkovi dôveruje, uviedol, že pokiaľ neuvidí nejaké konanie, a to aspoň na úrovni nejakých faktov a dôkazov, nemá dôvod zasahovať do činnosti takej dôležitej inštitúcie.

Hamran zatiaľ ostáva

Výzvy rôznych politických predstaviteľov, aby predstúpil pred Národnú radu SR a vysvetlil situáciu v bezpečnostných zložkách, považuje Ódor skôr za súčasť predvolebného boja, zdôraznil, že on sa riadi zákonom a tým, ako funguje prokuratúra a súdy.

Ja uprednostňujem fakty a zákon. Môže sa to páčiť niekomu, možno niekomu sa nepáči, lebo v minulosti boli zvyknutí na to, že políciu mali na špagáte. V mojom prípade to tak nie je,“ povedal.

Policajného prezidenta Štefana Hamrana momentálne Ódor odvolať neplánuje odvolať. Zdôraznil, že nepodlieha tlaku zo strany politických predstaviteľov a nemyslí si, že je dobrým signálom odvolávať šéfa polície na základe mediálneho tlaku.

Aký by to bol vlastne signál do vnútra tých ľudí?,“ pýta sa Ódor. „Nekonajte nič, lebo potom začne krik, ak naozaj pôjdete už na tie citlivé miesta, a potom vás odvolajú,“ vraví. Podľa neho to nie je ani dobrý signál pre očistu štátu. Dodal, že ak budú dôkazy, „nech sa páči„, no na základe pocitov nie.

Na otázku médií, či zvažuje, že by Aláča pozbavil mlčanlivosti, aby mohol vypovedať, predseda vlády uviedol, že toto je v kompetencii prezidentky, no podľa jeho informácií už nejaké úkony v tomto smere prebehli. Doplnil, že Aláča o svojom rozhodnutí informoval, no nechcel odpovedať na to, ako šéf SIS na tieto informácie zareagoval.

Viac k témam: Odvolanie z funkcie, Policajný prezident, Premiér Slovenskej republiky, Prezidentka SR, Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS)
Zdroj: SITA.sk – Čaputová dočasne pozbavila šéfa SIS Aláča výkonu štátnej služby, Ódor podá návrh na jeho odvolanie © SITA Všetky práva vyhradené.