gtag('config', 'UA-130501671-1');

3.3.2023 (SITA.sk) – Rusko žiada od Srbska oficiálne vysvetlenie správ, že balkánska krajina dodala Ukrajine tisíce rakiet. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová vyjadrila „hlboké znepokojenie z týchto správ“, ktoré prvý raz minulý mesiac priniesli provládne ruské médiá.

Sledujeme tieto správy,“ uviedla Zacharovová vo vyhlásení, ktoré ruský rezort zahraničia na svoje internetovej stránke zverejnil vo štvrtok večer. Dodala, že možné vyzbrojovanie Ukrajiny predstavuje „vážnu otázku“ pre srbsko-ruské vzťahy.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Podľa správ médií srbská štátna zbrojárska firma predala zhruba 3 500 rakiet pre raketomety Grad. Tieto rakety boli údajne prepravené na Ukrajinu cez Turecko a Slovensko. Srbský minister obrany Miloš Vučević poprel, že by jeho krajina exportovala rakety na Ukrajinu, ale nevylúčil, že sa tam dostali cez tretiu krajinu.

Ak súkromné firmy kupujú zbrane na trhoch tretích štátov a potom ich predajú iným firmám v iných krajinách, to nie je otázka pre Srbsko, to je medzinárodný obchod,“ uviedol.

Rusko podporuje nárok Srbska na jeho bývajú provinciu Kosovo, ktorá s podporou Západu v roku 2008 vyhlásila nezávislosť, a Srbsko odmietlo uvaliť sankcie proti Moskve pre inváziu Ruska na Ukrajinu.

Viac k témam: Medzinárodný obchod, Rakety, rusko-ukrajinský konflikt, Zbrane
Zdroj: SITA.sk – Srbsko dodalo Ukrajine tisíce rakiet, Rusko je veľmi znepokojené a žiada vysvetlenie © SITA Všetky práva vyhradené.