gtag('config', 'UA-130501671-1');

11.3.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 11. marca 2023, 14:23

Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger verí, že Demokrati dokážu na svoju stranu získať aj podporovateľov strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD).

Rozdiel medzi nami a stranou Hlas-SD je jasný práve v našich hodnotách, aj v našom morálnom kompase. Nikto z nás nedisponuje majetkom, ktorý nevie preukázať, ako získal. Nikto z nás nie je obvinený z rôznych korupčných škandálov a o nikom z nás nevypovedajú ľudia na polícii,“ uviedol Heger v diskusnej relácii Sobotné dialógy verejnoprávnej RTVS.

Eduard Heger tvrdí, že bolo nutnosťou odísť z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, kde nemohol realizovať svoju víziu Demokratov.

O víziu Demokratov nebol v OĽaNO záujem

O túto víziu nebol v OĽaNO záujem. V hnutí ľudia podporovali jeho lídra Igora Matoviča a jeho víziu, čo ja plne rešpektujem,“ dodal premiér. Zároveň uviedol, že ktokoľvek sa stotožňuje s víziou Demokratov, tak s ním budú aj rokovať.

Rokujem s Kresťanskodemokratickým hnutím, zatiaľ sa vyjadrilo, že do predčasných parlamentných volieb pôjde samostatne. To isté sa týka aj strany Aliancia,“ povedal Heger. Zároveň uviedol, že v pláne má rokovať aj s Mikulášom Dzurindom či zakladateľkou projektu Jablko Luciou Ďuriš Nicholsonovou. „Komunikujeme a rokujeme aj so stranou Za ľudí,“ doplnil.

Premiér taktiež uviedol, že Demokrati nie sú žiadnou stranou OĽaNO 2.

Odchod od Matoviča komunikovali otvorene

Založenie strany Demokrati je vízia dočasne povereného premiéra SR Eduarda Hegera, ktorú stvoril spoločne s dočasne povereným ministrom obrany Jaroslavom Naďom. Reagoval tak na slová Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý tvrdil, že Demokrati sú jeho projektom.

Odchod z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Heger komunikoval lídrovi hnutia Matovičovi veľmi otvorene.

Už v septembri, keď strana Sloboda a Solidarita odchádzala z koalície, som jasne hovoril, že demokrati majú spolupracovať. Ja to komunikujem celý čas, pretože toto je ponaučenie, ktoré máme z predchádzajúcich predčasných volieb v roku 2011, kde vidíme jasný príklad, že keď sa demokrati požierajú, tak je sama demokracia oslabená až ohrozená,“ povedal Heger.

Viac k témam: Minister obrany SR, Nová politická strana, Predčasné voľby na Slovensku 2023, Premiér Slovenskej republiky
Zdroj: SITA.sk – Heger verí, že dokáže získať podporovateľov Hlasu-SD. Demokrati o spolupráci rokujú s Remišovou, Aliancou aj KDH © SITA Všetky práva vyhradené.