gtag('config', 'UA-130501671-1');

12.5.2023 (SITA.sk) – Ruské ministerstvo obrany odmietlo tvrdenia, že ukrajinské sily prelomili časti frontovej línie okolo mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Učinilo tak vo štvrtok neskoro večer nezvyčajne prostredníctvom príspevku na Telegrame.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Vyhlásenia šírené jednotlivými telegramovými kanálmi o ‚prielomoch obrany‘ v rôznych častiach kontaktnej línie nie sú pravdivé,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Najmenej dvaja ruskí vojenskí blogeri informovali o zhoršujúcej sa situácii ruských síl v okolí mesta, kde už mesiace trvajú tvrdé boje.

Ukrajinský vojenský veliteľ Andrij Bileckyj v stredu oznámil úspešné protiútoky pri Bachmute a dokonca i mecenáš ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin priznal, že Ukrajinci sa zmocnili časti územia, ktoré predtým okupovali Rusi. Prigožin dokonca vyslovil obvinenia, že ruskí vojaci svojvoľne opustili svoje pozície a utiekli.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Ruské ministerstvo obrany však uviedlo, že ruské útočné jednotky s leteckou a delostreleckou podporou postupujú v západnej časti Bachmutu, a tvrdí, že Ukrajina utrpela značné personálny a materiálne straty.

Viac k témam: Bachmut, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: SITA.sk – Ukrajinská armáda mala pri Bachmute dosiahnuť prielom, Rusko to však odmieta © SITA Všetky práva vyhradené.