gtag('config', 'UA-130501671-1');

21.12.2023 (SITA.sk) – Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) odložil rozpravu o „promafiánskom balíčku“ na január budúceho roka. Ako ďalej informoval predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka, znamená to prvú prehru premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Úplné zastavenie balíčka

„Veľmi chcel rušiť špeciálnu prokuratúru a znižovať tresty za korupciu už pred Vianocami ako darček svojim oligarchom. Plné námestia a dôrazný boj v parlamente ho však donútili ustúpiť, čo vôbec nečakali,“ uviedol Šimečka.

Zároveň je však toho názoru, že sa nič neskončilo a tlak v parlamente a na námestiach musí pokračovať, pretože cieľom je úplné zastavenie balíčka a nie len jeho spomalenie.

Odsunuté rokovanie

Odsunutie rokovania o vládnej novele Trestného zákona, ktorá ruší špeciálnu prokuratúru, považuje strana Sloboda a Solidarita (SaS) za spoločný úspech opozície a ľudí na námestiach.

„Spoločný a najmä vytrvalý odpor opozície v podobe obštrukcií v parlamente, ktorý bol navyše doplnený masovými protestmi s občanmi, prinútil koalíciu návrh o rušení Úradu špeciálnej prokuratúry odsunúť. Zápas však stále nie je vyhratý. V odpore budeme pokračovať aj v januári,“ uviedol predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

Zároveň je toho názoru, že spoločnými silami vedia novelu nielen odsunúť čo najďalej, ale koalíciu prinútiť, aby zmeny stiahla z rokovania parlamentu.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Korupcia, Novela Trestného zákona, Opozícia, Predseda hnutia Progresívne Slovensko, Predseda parlamentu, Premiér Slovenskej republiky
Zdroj: SITA.sk – Pellegrini odložil rozpravu o Trestnom zákone na január © SITA Všetky práva vyhradené.