gtag('config', 'UA-130501671-1');

12.6.2023 (SITA.sk) – Medzinárodný trestný súd (ICC) začal vyšetrovať zničenie Kachovskej priehrady na rieke Dnipro v Chersonskej oblasti na Ukrajine. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Kolaps priehrady na juhu Ukrajiny predstavuje jednu z najväčších ekologických katastrof za ostatné desaťročia. Katastrofa zničila celé dediny, zaplavila poľnohospodársku pôdu, pripravila desaťtisíce ľudí o energiu a prístup k pitnej vode a spôsobila obrovské škody na životnom prostredí.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Zničená priehrada Kachovka a záplavy (fotografie)

„V ostatných dňoch predstavitelia ICC navštívili Chersonskú oblasť. Hneď prvý deň po katastrofe poslal generálny prokurátor ICC žiadosť o vyšetrenie katastrofy a práce sa už začali. Je veľmi dôležité, aby predstavitelia medzinárodnej spravodlivosti videli dôsledky tohto ruského teroristického činu na vlastné oči a taktiež na vlastné uši počuli, že ruský teror pokračuje,“ vyhlásil Zelenskyj.

Viac k témam: Ekologická katastrofa, Kachovka, rusko-ukrajinský konflikt, Súdy, Ukrajinský prezident, vodná nádrž Kachovka
Zdroj: SITA.sk – Medzinárodný trestný súd už vyšetruje zničenie Kachovskej priehrady. Ruský teror pokračuje, vyhlásil Zelenskyj © SITA Všetky práva vyhradené.