gtag('config', 'UA-130501671-1');

16.6.2023 (SITA.sk) – Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa pricestoval do ukrajinskej metropoly Kyjev. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na jeho úrad.

Prezidenta na železničnej stanici privítali ukrajinský osobitný vyslanec pre Afriku a Blízky východ Maksym Subch a juhoafrický veľvyslanec na Ukrajine. Ramaphosa je na návšteve Ukrajiny v rámci africkej mierovej misie zameranej na mierové vyriešenie tamojšieho konfliktu.

Africký pohľad na rusko-ukrajinský konflikt

Prezident Ramaphosa v posledných týždňoch viedol rozhovory s prezidentom Ruskej federácie Vladimirom Putinom, (ukrajinským) prezidentom (Volodymyrom) Zelenským, prezidentom Čínskej ľudovej republiky Si Ťin-pchingom, vedúcimi predstaviteľmi krajín BRICS a generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) o úsilí uľahčiť mierový proces k ukrajinsko-ruskému konfliktu v súlade s postavením Južnej Afriky ako nezúčastneného štátu,“ uviedol vo štvrtok Ramaphosov úrad.

Africká mierová misia pozostáva z lídrov Juhoafrickej republiky, Zambie, Komor, Konga, Egypta, Senegalu a Ugandy.

Ľudský a negatívny ekonomický dopad a napätie vyplývajúce z konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom sú vážnou situáciou, ktorá ovplyvňuje nás všetkých v prepojenom svete. Africká mierová misia prináša africký pohľad a apel na mierový proces k rokovaniam, ktoré sa konajú v rôznych častiach sveta a v rôznych formáciách národov o tom, ako riešiť konflikt na Ukrajine a v Rusku,“ vyjadril sa Ramaphosa.

Juhoafrická vláda čelí kritike

Africká delegácia odíde z Kyjeva neskôr v piatok a vycestuje do Petrohradu, kde sa v sobotu stretne s Vladimirom Putinom.

Juhoafrická vláda čelí ostrej kritike za svoj postoj k ruskej vojne na Ukrajine a bežne sa zdržiava hlasovaní odsudzujúcich Moskvu na Valnom zhromaždení OSN.

Zatiaľ čo vedenie Juhoafrickej republiky opakovane vyhlásilo, že je v konflikte neutrálne a často vyzýva na vyjednanie urovnania, jeho kroky sú čoraz viac pod dohľadom západných mocností.

Viac k témam: Čínsky prezident, juhoafrický prezident, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Ukrajinský prezident, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Juhoafrický prezident Ramaphosa navštívil Ukrajinu, má vraj mierové riešenie na konflikt © SITA Všetky práva vyhradené.