gtag('config', 'UA-130501671-1');

1.7.2023 (SITA.sk) – Samozvaný bieloruský prezident Alexander Lukašenko pozval žoldnierov z Wagnerovej skupiny do svojej krajiny, aby vycvičili bieloruskú armádu. Ako referuje spravodajský web CNN s odvolaním sa na tlačovú agentúru Belta, Lukašenko to povedal v piatkovom prejave venovanom Dňu nezávislosti.

Mecenáš wagnerovcov Jevgenij Prigožin a mnohí jeho bojovníci dostali možnosť uchýliť sa do Bieloruska po tom, ako sa uplynulý víkend vzbúrili voči ruskému ministerstvu obrany. Postupovali dokonca na Moskvu, no po intervencii Lukašenka sa otočili. Následne dostali možnosť presunúť sa do Bieloruska, aby sa vyhli prenasledovaniu v Rusku.

Samotný Lukašenko tvrdí, že Bielorusko by mohlo využiť skúsenosti a odborné znalosti wagnerovcov. Tento názor je však v kontraste s bieloruskou opozíciou aj partizánskymi aktivistami, ktorí označili wagnerovcov za hrozbu pre bieloruský ľud a nezávislosť krajiny.

Lukašenko vo svojom piatkovom prejave uviedol, že sa členov Wagnerovej skupiny nebojí, keďže ich „pozná už dlho“. „Sú to ľudia, ktorí bojovali po celom svete za vytvorenie normálnej civilizácie. Západ ich nenávidí až do morku kostí,“ povedal a doplnil: „Ak ich inštruktori prídu a odovzdajú nám (Bielorusom) bojové skúsenosti, prijmeme ich.“

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Bieloruský prezident chce od wagnerovcov aby vycvičili jeho armádu © SITA Všetky práva vyhradené.