gtag('config', 'UA-130501671-1');

7.7.2023 (SITA.sk) – Česká republika poskytne Ukrajine bojové vrtuľníky a pomôže Kyjevu s výcvikom pilotov stíhačiek F-16. V piatok to povedal český premiér Petr Fiala, informuje spravodajský portál CNN.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Pomoc s výcvikom

„Česká republika pomôže s výcvikom pilotov vrátane pilotov pre stíhačky F-16 a dodáme Ukrajine letecké simulátory F-16, aby sa výcvik mohol uskutočňovať nielen na Západe, ale aj na Ukrajine,“ uviedol Fiala na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Prahe.

Česká republika už podľa Fialu poslala na Ukrajinu 676 kusov ťažkej techniky a viac ako štyri milióny kusov munície stredného a veľkého kalibru.

„To znamená, že každý deň od prvého dňa vojny odchádza z Českej republiky na Ukrajinu približne 10-tisíc kusov munície a minimálne jeden tank, raketomet, húfnica a podobne,“ priblížil.

Rokovania

Ukrajinský prezident pricestoval do Prahy vo štvrtok po návšteve Bulharska.

„Dôraz sa bude klásť na podporu obrany, európsku a euroatlantickú integráciu Ukrajiny, samit NATO vo Vilniuse, situáciu okolo Záporožskej jadrovej elektrárne, implementáciu mierového plánu a prestavbu Ukrajiny,“ informoval Zelenskyj pred rokovaniami s českými predstaviteľmi.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

 

Viac k témam: Český premiér, rusko-ukrajinský konflikt, Stíhačky F-16, Ukrajinský prezident
Zdroj: SITA.sk – Česko pomôže Ukrajine s výcvikom pilotov pre stíhačky F-16 a poskytne aj bojové vrtuľníky, potvrdil Fiala © SITA Všetky práva vyhradené.