gtag('config', 'UA-130501671-1');

10.7.2023 (SITA.sk) – Vo veci vyhrážok bývalému starostovi obce Ladomirová v okrese Svidník v pondelok generálny prokurátor SR Maroš Žilinka uložil krajskému prokurátorovi v Prešove, aby preskúmal zákonnosť a opodstatnenosť uznesenia vyšetrovateľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru Svidník o zastavení trestného stíhania pre prečiny nebezpečného vyhrážania a ohovárania.

Informovala o tom hovorkyňa generálnej prokuratúry Zuzana Drobová. Rovnako podľa nej nariadil Žilinka aj preverenie postupu dozorujúceho prokurátora Okresnej prokuratúry Svidník.

Ruské veľvyslanectvo v septembri 2022 uviedlo, že hroby ruských vojakov z I. svetovej vojny dal vtedajší starosta obce Ladomirová bagrom zrovnať so zemou a poslalo diplomatickú nótu slovenskému rezortu diplomacie. Starosta správy o zničení cintorína dementoval a uviedol, že hroby zostali na svojich miestach.

Ruskou stranou zverejnené informácie označil za hoax aj Policajný zbor SR. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí v tejto súvislosti uviedlo, že vymyslené tvrdenia o cintoríne v Ladomirovej slúžia ako nástroj ruskej propagandy na Slovensku a že o hroby padlých vojakov sa Slovensko príkladne a s úctou stará na základe medzivládnej dohody.

Viac k témam: Generálny prokurátor, Hoaxy, Prokuratúra, Starosta, Súdy, Trestné stíhanie
Zdroj: SITA.sk – Žilinka dal preveriť zastavenie trestného stíhania vo veci vyhrážok voči exstartostovi Ladomirovej © SITA Všetky práva vyhradené.