gtag('config', 'UA-130501671-1');

11.7.2023 (SITA.sk) – Trenčín sa stal 32. mestom na Slovensku, kde inštalovali Kamene zmiznutých ako spomienku na ľudí, ktorí boli zavraždení alebo zahynuli počas holokaustu. Informoval o tom Juraj Bakoš z občianskeho združenia Antikomplex.sk.

Kamene v utorok inštalovali do chodníka na Vajanského ulici na pamiatku Dezidera a Irmy Löwenbeinovcov, ktorí boli v roku 1942 odvlečení do pracovného tábora vo Vyhniach, kde obaja zahynuli. Prítomný bol aj nemecký umelec Gunter Demnig, ktorý s myšlienkou Kameňov zmiznutých prišiel v roku 1992 a vyrába ich doteraz.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Osadenie kameňov zmiznutých Trenčanov (fotografie)

Samotný kameň je osadený priamo pred domom obete a pozostáva z betónovej kocky osadenej v dlažbe, ktorá na vrchu nesie mosadznú tabuľku s menom obete. Obsahuje aj ďalšie známe informácie, ako je rok narodenia a okolnosti tragédie, vrátane smrti. V súčasnosti sa počet osadených Kameňov zmiznutých v 30 krajinách blíži k číslu 100-tisíc, čo robí zo Stolpersteine najväčší decentralizovaný pamätník v Európe.

Viac k témam: Holokaust, Kamene zmiznutých
Zdroj: SITA.sk – V Trenčíne inštalovali Kamene zmiznutých ako spomienku na manželov Löwenbeinovcov, o život prišli počas holokaustu (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.