gtag('config', 'UA-130501671-1');

12.7.2023 (SITA.sk) – Španielsko sa podľa premiéra Pedra Sáncheza pripojí k vyhláseniu skupiny krajín G7 o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu.

Španielska pomoc

Španielsko nie je členom G7, ale poskytuje Ukrajine vojenskú i humanitárnu pomoc. Sánchezova vláda tiež v stredu oznámila, že plánuje vyslať na Slovensko, ktoré hraničí s Ukrajinou, približne 700 vojakov, ktorí budú po prvý raz viesť bojovú skupinu Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO).

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Talianska premiérka Giorgia Meloni zase poznamenala, že vojna na Ukrajine má „významné dôsledky pre rozvojové krajiny“ a vyjadrila sa, že požiadala o „väčšiu pozornosť južnému krídlu“ Európy, ku ktorému patrí aj Španielsko.

Problém s migrantmi

Jej dôraz na južnú hranicu Európy pri Stredozemnom mori vychádza z jej odhodlania zastaviť prevádzačov migrantov z východiskových bodov v severnej Afrike. Taliansko, ktoré je jednou z krajín G7, je pritom hlavným cieľom migrantov prichádzajúcich cez more.

Nie je to taliansky problém,“ povedala a zároveň vyjadrila spokojnosť s tým, že „sa zdá, že je väčšie povedomie“ o potrebe strategického prístupu k tejto časti Európy. Vyjadrenia podľa agentúry AP odzneli na záver dvojdňového samitu NATO v Litve.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Humanitárna pomoc Ukrajine, Migranti, rusko-ukrajinský konflikt, Samit NATO, samit vo Vilniuse, Španielsky premiér, Štáty G7, Talianska premiérka
Zdroj: SITA.sk – Španielsky premiér Sánchez podporil pomoc Ukrajine, Meloniová naopak upozornila na dôsledky vojny pre ostatné krajiny © SITA Všetky práva vyhradené.