gtag('config', 'UA-130501671-1');

13.7.2023 (SITA.sk) – Mesto Zvolen pre nepriaznivú finančnú situáciu pozastavuje dotácie. Na sociálnej sieti o tom informuje primátor Vladimír Maňka s tým, že dôvodom sú nižšie príjmy mesta pre opatrenia predošlej vlády. Príjmy samosprávy klesli v apríli o 102-tisíc eur, v máji o 261-tisíc eur a v júni až o 424-tisíc eur.

Negatívny trend bude pokračovať

„Už dnes vieme, že negatívny trend bude pokračovať, na rokovaní nám to potvrdil aj súčasný minister financií. Situáciu ešte zhoršujú dôsledky prudkého zvýšenia cien energií a materiálov – predražili sa stavby a prakticky všetky služby. Priemerné mesačné výdavky stúpli v porovnaní so začiatkom roka 2023 o približne 600-tisíc eur,“ popisuje primátor s tým, že radnici neostáva iné, ako pristúpiť ešte k výraznejšiemu šetreniu ako doteraz.

Mesto si totiž musí splniť zákonné povinnosti vyvážania odpadu, prevádzkovania mestskej hromadnej dopravy, poskytovania opatrovateľskej služby a ďalšie.

Zvyšovanie daní

„Vysoko si vážim činnosť najrôznejších organizácií, športových klubov, mimovládnych organizácií, viem, že odvádzajú množstvo kvalitnej práce. Práve preto sa toto rozhodnutie nerodilo ľahko, žiaľ, je nevyhnutné k nemu pristúpiť,“ dodáva Maňka k pozastaveniu vyplácania dotácií, o ktorom verí, že to bude len dočasné opatrenie.

Nebude však podľa neho ľahké ponechať na súčasnej úrovni výšku miestnych daní na dnešnej úrovni.

„Dvojciferná inflácia urobila súčasnú situáciu neudržateľnou. Mnohé mestá pristúpili k úprave svojich daní už minulý rok, niektoré dokonca o 100 percent. My ju budeme zvažovať veľmi citlivo, aby sme ochránili mestské financie a zároveň, aby sme nezaťažili našich obyvateľov viac, ako je to nutné,“ doplnil primátor k daniam.

Riešenia existujú

Finančná situácia mesta je náročná, no riešenia existujú. V mnohom však závisia od prístupu štátu.

„Každým dňom očakávame 613-tisíc eur ako kompenzáciu za výdavky mesta v súvislosti s pomocou ukrajinským utečencom. Keďže v prípade výpadku príjmov ide o problém naprieč celým Slovenskom, v rámci Združenia miest a obcí Slovenska ďalej rokujeme s predstaviteľmi štátu, vysvetľujeme, že mechanizmus financovania samospráv je neudržateľný. Štát v posledných rokoch urobil zlé rozhodnutia, mal by preto jeho dôsledky dostatočne kompenzovať,“ uzatvára Maňka

Viac k témam: Dotácie, Miestne dane a poplatky, Primátor mesta Zvolen
Zdroj: SITA.sk – Mesto Zvolen má finančné problémy, pozastavuje všetky dotácie a v hre sú aj vyššie dane © SITA Všetky práva vyhradené.