gtag('config', 'UA-130501671-1');

14.7.2023 (SITA.sk) – Čistý majetok najbohatších ruských podnikateľov sa postupne dostáva na úroveň z roku 2021. Ako referuje web Ukrajinská pravda, ich bohatstvo narástlo predovšetkým vďaka vojne na Ukrajine.

Vojna spôsobila prudký nárast globálnych cien obilia, hnojív, kovov a energie, čím sa niektoré ruské spoločnosti stali bohatšími. Napríklad najbohatší muž v Rusku Andrej Melničenko je vlastníkom korporácií Eurochem a SUEK. V minulom roku zdvojnásobil svoje bohatstvo z 11 miliárd na 25 miliárd dolárov, čím vytvoril osobný rekord.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ďalším aspektom, ktorý pomáhal ruským oligarchom, bolo stiahnutie západných korporácií z Ruska, čím sa trh otvoril pre ruské firmy. To zvýšilo ich príjmy a pridalo do portfólia niektoré západné aktíva.

Vladimir Potanin získal francúzsku Rosbank, Ivan Tyriškin kúpil český Home Credit a firma Novatek Leonida Mikhelsona a Gennadija Timčenka získali podiely vo veľkých ruských ropných a plynárenských projektoch od západných spoločností Shell a Total. Celkovo sa po poklese v roku 2022 hodnota aktív ruských miliardárov zvýšila z 353 miliárd na 505 miliárd dolárov.

Viac k témam: ruské firmy, ruskí oligarchovia, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Majetok ruských oligarchov sa postupne dostáva na pôvodnú úroveň, ich bohatstvo narástlo vďaka vojne © SITA Všetky práva vyhradené.