gtag('config', 'UA-130501671-1');

20.7.2023 (SITA.sk) – Ruská prokuratúra navrhla súdu pre uväzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného v súvislosti s obvineniami z extrémizmu 20-ročný trest odňatia slobody. Vo štvrtok o tom informoval jeho spolupracovník Ivan Ždanov.

Súd za zatvorenými dverami

Súd s Navaľným, ktorý pokračoval za zatvorenými dverami v trestaneckej kolónii, kde si už kritik Kremľa odpykáva iný dlhoročný trest, by sa mal podľa Ždanova skončiť rozsudkom 4. augusta.

Štyridsaťsedemročného Navaľného, ktorý odhalil korupciu na najvyšších miestach a organizoval protikremeľské protesty, zatkli v januári 2021 po návrate do Moskvy z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou, za ktorou podľa neho stál Kremeľ.

Najprv ho odsúdili na 2,5 roka väzenia pre porušenie podmienečného prepustenia a o rok neskôr na deväť rokov pre spreneveru a pohŕdanie súdom.

Obvinenia odmieta

Navaľnyj si trest odpykáva vo väzení s najvyšším stupňom stráženia v Melechove, asi 250 kilometrov východne od Moskvy.

Nové obvinenia sa týkajú činnosti jeho protikorupčnej nadácie a výrokov jeho popredných spolupracovníkov. Jeho spojenci uviedli, že obvinenia spätne kriminalizujú všetky aktivity Navaľného nadácie od jej vzniku v roku 2011.

Navaľnyj všetky obvinenia odmietol ako politicky motivované a obvinil Kremeľ, že ho chce do konca života držať za mrežami.

Viac k témam: Politický väzeň, Súdny proces, Väzenie
Zdroj: SITA.sk – Navaľnému hrozí ďalších 20 rokov za mrežami, súd prebieha za zatvorenými dverami v trestaneckej kolónii © SITA Všetky práva vyhradené.