gtag('config', 'UA-130501671-1');

20.7.2023 (SITA.sk) – Pentagon v stredu oznámil nový balík dlhodobej vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 1,3 miliardy dolárov vrátane štyroch systémov protivzdušnej obrany a nezverejneného počtu bezpilotných lietadiel. Tento nový balík nepomôže Ukrajine v jej súčasnej ofenzíve, ale pomôže pri budúcej obrane jej krajiny.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Nová pomoc prichádza po utorkovom stretnutí vedúcich predstaviteľov obrany a armád z celého sveta, aby prediskutovali aktuálne snahy poskytnúť Ukrajine zbrane, ktoré potrebuje v boji o znovudobytie územia zabratého ruskými silami.

Súčasťou pomoci bude financovanie štyroch pokročilých raketových systémov zem-vzduch (NASAMS) a munície pre ne, ako aj bezpilotných lietadiel Phoenix Ghost a Switchblade.

Balík bude zahŕňať i financovanie delostrelectva, zariadení na odstraňovanie mín, rôznych rakiet a munície, nákladných áut a iných vozidiel, bezpečnostného vybavenia prístavov a systémov na boj proti dronom.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Protivzdušná obrana, rusko-ukrajinský konflikt, Systém protileteckej obrany NASAMS, Vojenská pomoc Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Spojené štáty schválili nový balík dlhodobej vojenskej pomoci Ukrajine vo výške viac ako miliardu dolárov © SITA Všetky práva vyhradené.