gtag('config', 'UA-130501671-1');

23.7.2023 (SITA.sk) – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že najnovší raketový útok na Odesu bol zameraný na „zariadenia, kde sa pripravovali teroristické činy voči Rusku“. Referuje o tom web Kyiv Independent.

Pri útokoch bolo podľa ukrajinských predstaviteľov zničených šesť obytných budov, dve architektonické pamiatky a desiatky áut.

Jeden človek prišiel o život

Vážne poškodený bol aj Chrám Premenenia Pána, ktorý je najstaršou svätyňou v meste. Pri útokoch utrpelo zranenia najmenej 19 ľudí vrátane viacerých detí, pričom jeden človek prišiel o život.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Moskva tvrdí, že Ukrajinci na zasiahnutých miestach vyrábali „bezpilotné člny“ a inú techniku, ktorými chceli zaútočiť na Rusko, a že v týchto lokalitách boli „zahraniční žoldnieri“.

Centrum je zapísané v UNESCO

Útok na historické centrum Odesy zapísané v UNESCO okamžite odsúdila Európska únia či moldavská prezidentka Maia Sandu.

Ruský imperializmus si nárokuje Odesu ako ruské mesto. Súčasná ruská štátna propaganda šíri tvrdenia, že ruský vodca Vladimir Putin „miluje Odesu“ a že Kremeľ má s mestom „špeciálne plány“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Odesa, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Rusi obhajujú najnovší útok na Odesu, štátna propaganda tvrdí, že Putin mesto miluje a má s ním špeciálne plány © SITA Všetky práva vyhradené.