gtag('config', 'UA-130501671-1');

30.7.2023 (SITA.sk) – V Kyjeve sa začali práce na odstránení sovietskeho znaku na monumentálnej soche Matka vlasť. V nedeľu o tom informovalo ukrajinské ministerstvo kultúry. Štátny znak Sovietskeho zväzu (ZSSR) nahradí ukrajinský štátny znak Tryzub.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Výmena by mala byť hotová do Dňa nezávislosti Ukrajiny, ktorý pripadá na 24. augusta. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ukrajinská Štátna inšpekcia architektúry a mestského plánovania 13. júla oznámila, že vydala povolenie na nahradenie znaku na jednej z najvýznamnejších pamiatok v Kyjeve. Zmena podľa nej prichádza v rámci dekomunizačného procesu na Ukrajine. Plány na výmenu znakov minister kultúry oznámil už v máji.

Saying goodbye to Soviet symbols forever: video of the dismantling of the coat of arms from the Motherland monument
Instead, on Independence Day, August 24, the Ukrainian trident is to be installed pic.twitter.com/6NJPG76k7a

— Slava Ukraini 🇺🇦 Making Spaces Great Again 🛸 (@Heroiam_Slava) July 30, 2023

Monument Matka vlasť postavili ešte za čias Sovietskeho zväzu v roku 1981. Zobrazuje ženu držiacu meč a štít, na ktorom je štátny znak ZSSR.

V apríli 2015 ukrajinský parlament v rámci procesu dekomunizácie postavil mimo zákon väčšinu sovietskych a komunistických symbolov, názvov ulíc a monumentov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Kyjev, Matka vlasť, rusko-ukrajinský konflikt, Sovietsky pamätník, Sovietsky zväz
Zdroj: SITA.sk – Z monumentu Matka vlasť v Kyjeve začínajú odstraňovať sovietsky znak, nahradí ho Tryzub (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.