gtag('config', 'UA-130501671-1');

31.7.2023 (SITA.sk) – Ukrajinské ministerstvo obrany a turecká spoločnosť Baykar podpísali zmluvu o výstavbe servisného centra pre opravu a údržbu bojových dronov.

Kontrakt je súčasťou širšej dohody o turecko-ukrajinskej spolupráci v oblasti špičkových technológií, letectva a vesmírneho priemyslu. Informuje o tom portál Kyiv Independet.

Posilnenie obrany Ukrajiny

„Vytvorenie servisného strediska bude významným príspevkom k posilneniu obranyschopnosti Ukrajiny a pomôže priblížiť naše víťazstvo,“ vyjadril sa štátny tajomník ukrajinského ministerstva obrany Kosťantyn Vaščenko. Centrum podľa neho postavia v blízkej budúcnosti.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Vaščenko sa tiež vyjadril, že pomoc Turecka Ukrajine počas vojny je neoceniteľná. „Osobitné poďakovanie patrí spoločnosti Baykar za jej príspevok k zvýšeniu sily ozbrojených síl v boji proti ruskej agresii… Tento spoločný projekt položí základ našej systematickej práce a vytvorí na Ukrajine viac pracovných miest,“ dodal.

Drony tiež budú vyrábať

Zmienená dohoda, ktorá vstúpila do platnosti v januári, umožňuje aj stavbu továrne na výrobu bezpilotných lietadiel Bayraktar. Minister pre strategické priemyselné odvetvia Oleksandr Kamyšin 10. júla povedal, že so stavbou už začali.

Spoločnosť Baykar plánuje odštartovať výrobu dronov na Ukrajine v roku 2025. Celkový objem plánovaných investícií je okolo 95 miliónov dolárov.

Viac k témam: Drony, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Turecká spoločnosť Baykar otvorí na Ukrajine servisné centrum pre drony, neskôr rozbehne aj ich výrobu © SITA Všetky práva vyhradené.