gtag('config', 'UA-130501671-1');

11.8.2023 (SITA.sk) – Pokles zamestnanosti v slovenskom hospodárstve pokračoval aj v júni tohto roka. Medziročné zníženie počtu zamestnancov sa prejavilo až siedmich z desiatich sledovaných odvetví ekonomiky.

Priemysel redukoval počty zamestnancov

Priemysel, ktorý je najväčším zamestnávateľským odvetvím, redukoval počty zamestnancov mierne, a to o 0,2 %. Zamestnanosť v tomto odvetví sa pritom znižuje dlhodobo už 16 mesiacov s výnimkou tohtoročného marca. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Najvýraznejší medziročný pokles zamestnanosti zaznamenali činnosti reštaurácií a pohostinstiev a veľkoobchod.

V oboch odvetviach pokles prekročil 3 %, pričom vo veľkoobchode klesá počet zamestnaných osôb už od začiatku roka.

Pokles sa prejavil aj v maloobchode

Pokles zamestnanosti od 1,5 % do 1,8 % sa prejavil v maloobchode, vybraných trhových službách a tiež v predaji a oprave motorových vozidiel.

Medziročný nárast počtu zamestnancov vykázali stavebníctvo o 1,7 %, informácie a komunikácia o 1,3 % a ubytovanie o 0,3 %.

V súhrne za prvý polrok tohto roka sa počet zamestnancov medziročne zvýšil v piatich z desiatich sledovaných odvetví, najviac v ubytovaní o 3,9 %, v stavebníctve o 2,5 % a v informáciách a komunikácii o 2,1 %.

Naopak, zamestnanci ubudli vo vybraných trhových službách o 2,7 %, veľkoobchode o 2 %, doprave a skladovaní o 0,5 % a v priemysle o 0,4 %.

Viac k témam: Trh práce, Zamestnanosť na Slovensku
Zdroj: SITA.sk – Väčšina odvetví na Slovensku v júni zamestnávala menej ľudí ako pred rokom © SITA Všetky práva vyhradené.