gtag('config', 'UA-130501671-1');

13.8.2023 (SITA.sk) – Ruská loď v nedeľu vypálila varovné výstrely na nákladné plavidlo v juhozápadnom Čiernom mori. Stalo sa tak po prvý raz, odkedy Rusko odstúpilo od čiernomorskej obilnej iniciatívy. Na svojej webstránke o tom informuje denník The Guardian.

Ruské ministerstvo obrany na platforme Telegram napísalo, že kapitán lode so suchým nákladom, ktorá sa plaví pod vlajkou Palau, nereagoval na žiadosť o zastavenie za účelom inšpekcie nákladu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Z vojnovej lode preto vystrelili „varovné výstrely z automatických zbraní“, aby ju zastavili. Nákladná loď potom zastavila a umožnila inšpekčnému tímu nalodiť sa.

Rusko odstúpilo od čiernomorskej obilnej iniciatívy, ktorá umožňovala Ukrajine export jej poľnohospodárskych produktov cez Čierne more, minulý mesiac.

Následne Moskva pohrozila, že všetky plavidlá smerujúce k ukrajinským prístavom bude považovať za potenciálnych prepravcov vojenského nákladu a že na všetkých lodiach urobí inšpekciu.

Viac k témam: Čierne more, čiernomorská obilná dohoda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Rusi vypálili varovné výstrely na nákladnú loď v Čiernom mori, vynútili si jej zastavenie a inšpekciu © SITA Všetky práva vyhradené.