gtag('config', 'UA-130501671-1');

15.8.2023 (SITA.sk) – Ukrajinská protiofenzíva síce napreduje pomalším tempom, no armáda už na dvoch alebo troch miestach dosiahla prielom v ruských pozíciách. Ako referuje web news.sky.com, tvrdí to expert na obranu Michael Clarke, niekdajší generálny riaditeľ britského Royal United Services Institute (RUSI).

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Nevieme, aké silné sú tieto prielomy, ale robia pokroky,“ vyhlásil Clarke. Podotkol, že Spojené štáty momentálne dodávajú Ukrajine obrovské množstvo munície.

Takže dúfajú, a myslím si, že táto nádej je opodstatnená, že Rusom bude chýbať kľúčová munícia tam, kde ju budú potrebovať,“ dodal Clarke.

A určite im tam chýbajú vojaci, chýbajú záložné jednotky tam, kde ich potrebujú. A Ukrajinci dúfajú, že teraz už Rusov natiahli natoľko, že na jednom alebo dvoch miestach ‚prasknú‘.

V súvislosti s utorňajšími útokmi na západoukrajinskú Ľvovskú oblasť Clarke predpokladá, že Rusi udreli z psychologických dôvodov. „Neexistuje tam veľa protivzdušnej obrany, pretože viete, Kyjev a Odesa sú vo vzduchu dobre bránené. Rusi posielajú obyvateľom Ukrajiny správu, že nikde nie je bezpečne, a že ak sa Moskva stane terčom útokov bezpilotných lietadiel, oni použijú oveľa výkonnejšie riadené strely,“ zakončil Clarke.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – august 2023 (fotografie)

Viac k témam: dodávky munície, Protivzdušná obrana, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinská protiofenzíva, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Rusi by mohli „prasknúť“ na jednom alebo dvoch miestach frontovej línie, chýbajú im vojaci i záložné jednotky © SITA Všetky práva vyhradené.