gtag('config', 'UA-130501671-1');

16.8.2023 (SITA.sk) – Litovská vláda rozhodla o dočasnom zatvorení dvoch zo šiestich priechodov na hraniciach s Bieloruskom.

Podľa litovskej verejnoprávnej vysielacej spoločnosti LRT sa vláda rozhodla zatvoriť priechody Šumskas a Tverečius od 18. augusta, ktoré využívajú hlavne vodiči osobných automobilov a prázdnych nákladných vozidiel. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Litovský prezident Gitanas Nausėda predtým naznačil, že Litva a jej susedia by mohli uzavrieť hranice s Bieloruskom, ak sa situácia stane príliš napätou. Poľsko ohlásilo, že zvýši počet vojakov na hraniciach s Bieloruskom o niekoľko tisíc s cieľom odradiť agresora od útoku na krajinu.

Počet poľských vojakov pri bieloruských hraniciach by mal stúpnuť na zhruba 10-tisíc. Poľsko a pobaltské štáty znepokojuje situácia na hraniciach s Bieloruskom po tom, ako do tejto krajiny prišli minulý mesiac žoldnieri z ruskej Wagnerovej skupiny na pozvanie samozvaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – august 2023 (fotografie)

Viac k témam: Bieloruský prezident, Hraničné priechody, litovsko-bieloruské hranice, Litovský prezident, Zatvorenie hraníc
Zdroj: SITA.sk – Litva zatvorí dva priechody na hraniciach s Bieloruskom, prezident Nausėda to naznačil v súvislosti s napätou situáciou © SITA Všetky práva vyhradené.