gtag('config', 'UA-130501671-1');

17.8.2023 (SITA.sk) – Ruské veľvyslanectvo vo Švédsku v arogantnom vyhlásení potvrdilo útok na zariadenie švédskej spoločnosti SKF v ukrajinskom Lucku v noci na 15. augusta.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Tvrdí pritom, že išlo o legitímny vojenský cieľ. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Priame vyhrážky

Ambasáda vo svojom vyjadrení pripomenula propagandistické vyhlásenie Ministerstva obrany Ruskej federácie o zničení „kľúčových podnikov vojenského priemyslu kyjevského režimu“ a ďalej tvrdila, že „závod v Lucku je súčasťou ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu; vyrábal ložiská pre Ukroboronprom (združenie viacproduktových podnikov v rôznych odvetviach obranného priemyslu Ukrajiny, pozn. red.) a obvinila švédsku tlač, že „túto skutočnosť“ nespomína.

Pokračovala dokonca priamymi vyhrážkami, že „nielen švédska technika dodávaná banderovcom, ale aj podniky vojensko-priemyselného komplexu, ktoré pre nich pracujú, budú mať problémy“. Vo vyhlásení pritom vôbec nespomenuli úmrtia troch zamestnancov závodu SKF v Lucku.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – august 2023 (fotografie)

Zranení boli dvaja ľudia

Portálu Európska Pravda sa v otvorených zdrojoch nepodarilo nájsť dôkazy o spolupráci medzi SKF a Ukroboronpromom. Podľa oficiálneho vyhlásenia spoločnosti jej závod v Lucku vyrába kuželíkové ložiská „predovšetkým pre ťažký civilný automobilový priemysel“.

Rescuers managed to save another survivor of the Russian missile attack in Lutsk.

📹: SESU pic.twitter.com/RdwiCBnRse
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) August 15, 2023

Rusi 15. augusta v skorých ranných hodinách podnikli rozsiahly raketový útok na Ukrajinu. Zasiahli pritom priemyselný objekt v Lucku, kde zahynuli traja ľudia, obytné budovy vo Ľvove a priemyselný objekt v Dnipre, kde vypukol požiar a zranenia utrpeli dvaja ľudia. Výbuchy bolo počuť aj v Chmeľnyckej oblasti a v meste Smila v Čerkaskej oblasti.

Okupanti okolo 4:00 na Ukrajinu zaútočili 28 raketami zo vzduchu a mora, pričom ukrajinskí obrancovia zničili 16 rakiet Ch-101/Ch-555 a riadených striel Kalibr.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, ruský útok, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Rusi arogantne potvrdili útok na závod v Lucku, pridali aj vyhrážky (video) © SITA Všetky práva vyhradené.