gtag('config', 'UA-130501671-1');

21.8.2023 (SITA.sk) – Ruská generálna prokuratúra podala žalobu na jedného z najbohatších ruských oligarchov a kritika invázie na Ukrajinu Andreja Melničenka. Žaloba, o ktorej píše na svojej webstránke Sverdlovský okresný súd v Krasnojarsku, sa zameriava na podnikateľa a jeho dve spoločnosti. Predbežné pojednávanie je naplánované na 7. septembra, informuje spravodajský portál CNN.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ruské médiá citovali dokumenty zverejnené na kanáli SovetBezRynka na platforme Telegram, podľa ktorých chce štát prevziať vlastníctvo energetickej spoločnosti Sibeco, ktorú Melničenko kúpil pred piatimi rokmi.

Generálna prokuratúra požiadala o zaistenie všetkých akcií a majetku spoločnosti Sibeco v prospech štátu, pričom podľa dokumentov bola pôvodná dohoda skorumpovaná. CNN upozorňuje, že nedokázala overiť pravosť daných dokumentov a obrátila sa na oligarchových zástupcov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – august 2023 (fotografie)

Melničenko, ktorý je zakladateľom výrobcu hnojív EuroChem či producenta uhlia SUEK, sídli v Spojených arabských emirátoch. Je na sankčnom zozname Európskej únie (EÚ) a Spojených štátov.

Únijné sankcie uvádzajú, že Melničenko bol na stretnutí s ruským vodcom Vladimirom Putinom v prvý deň invázie, čo ukazuje, že je členom jeho úzkeho okruhu ľudí. Neskôr však podnikateľ vojnu skritizoval.

Putin kritizuje ruských podnikateľov, ktorí sa presťahovali do zámoria, a žiada repatriáciu majetku spoločností s ruskými prevádzkami. EuroChem, jeden z Melničenkových podnikov, je registrovaný vo Švajčiarsku.

Viac k témam: ruskí oligarchovia, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Ruská prokuratúra podala žalobu na Andreja Melničenka, oligarchu a kritika invázie na Ukrajinu © SITA Všetky práva vyhradené.