gtag('config', 'UA-130501671-1');

28.8.2023 (SITA.sk) – Napriek západným sankciám má Rusko mnohé silné zbrane schopné spôsobovať ťažké časy ukrajinskej armáde, píše portál Ukrajinská pravda a konštatuje, že jednou z nich je útočný dron Lancet. Je neviditeľný pre radary, jeho elektrický motor nie je hlučný a jeho výbušná hlavica je zvyčajne dostatočne silná na poškodenie aj veľkých vozidiel.

Miestnosť plná dronov

Svet začal hovoriť o dronoch Lancet po príspevku v ruskej televízii pred mesiacom. Rusi podľa neho v porovnaní s rokom 2022 zvýšili produkciu dronov Lancet 50-krát. Ruskí propagandisti síce majú tendenciu preháňať, ale videozáznam ukazujúci miestnosť naplnenú desiatkami dronov Lancet vyvoláva otázku o technologických sankciách proti Ruskej federácii, píše Ukrajinská pravda.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Komponenty dronov Lancet, ktoré vyrába ruská firma Zala Aero, sú často produkované v Európskej únii. Nedávno vyšlo najavo, že motory montované do týchto dronov, AXI 5330/18, sú z produkcie českej firmy Model Motors. Firma uviedla, že tieto motory nevyrába už rok a „do Ruska sa mohli dostať len cez tretie krajiny“.

Obchod s agresorom

Drony Lancet však obsahujú aj elektroniku z Číny, Taiwanu, USA, Švajčiarska a Južnej Kórey. Ukrajinská tajná služba načrtla typický obraz toho, ako sa do Ruska dostávajú napríklad čipy americkej firmy Texas Instruments. Najväčším dodávateľom týchto komponentov v Rusku je ruská firma VMK, pričom elektroniku nakupuje od sprostredkovateľských spoločností TIL a ATIL z Honkongu a Číny.

Zabrániť Rusku vyrábať drony Lancet je tak podľa Ukrajinskej pravdy možné, ak Moskva nebude mať finančné prostriedky.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – august 2023 (fotografie)

„V modernom svete si môžete kúpiť čokoľvek, otázkou je len cena. Preto fakt, že Rusko vyrába rakety a drony napriek sankciám, je priamym výsledkom pokračujúceho obchodu s agresorom, vrátane nákupov jeho plynu, diamantov, kovov a mnohých iných tovarov,“ dodáva web.

Viac k témam: ruské drony, rusko-ukrajinský konflikt, Sankcie proti Rusku
Zdroj: SITA.sk – Rusko ukázalo miestnosť plnú dronov Lancet, video vyvoláva otázky o technologických sankciách proti agresorovi  © SITA Všetky práva vyhradené.