gtag('config', 'UA-130501671-1');

30.8.2023 (SITA.sk) – Bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok vstupuje do boja o prezidentský post ako jeden z favoritov, myslí si politológ Tomáš Dvorský z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Vysoká miera poznateľnosti

Za Korčokovu výhodu považuje politológ vysokú mieru poznateľnosti i to, že hoci sa rozhodol kandidovať ako občiansky kandidát, má podporu značnej časti politického spektra, ktorá naznačila, že je pre ňu prijateľným kandidátom.

„Ivan Korčok reflektuje na istý typ spoločenskej objednávky. Podporu spoločnosti si overoval v posledných týždňoch. Možnosť, ktorú všetci tušili, sa tak stáva skutočnosťou,“ uviedol Dvorský pre agentúru SITA.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Ivan Korčok oznámil kandidatúru na prezidenta SR (fotografie)

Politológ predpokladá, že Korčokovi by podporu mohli vyjadriť tie politické subjekty, ktoré by podporovali aj kandidatúru súčasnej hlavy štátu Zuzany Čaputovej. „Myslím tým subjekty ako Progresívne Slovensko, Sloboda a Solidarita či Demokrati,“ konkretizuje Dvorský.

Spomína sa aj meno Jána Kubiša

Politológ doplnil, že Korčok bude zrejme najvýznamnejším vyzývateľom kandidáta, ktorého podporia strany ako Smer-sociálna demokracia (Smer-SD), Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD) či Slovenská národná strana.

„V tomto kontexte sa najčastejšie skloňuje meno Jána Kubiša. V takom prípade by mohol nastať zaujímavý súboj dvoch špičkových diplomatov a ministrov zahraničných veci,“ predpokladá Dvorský.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2023/08/ivan-korcok-oznamil-kandidaturu-na-prezidenta-sr.mp4

Korčok sa podľa politológa stavia do role pokračovateľa línie, respektíve reprezentanta podobných hodnôt, aké reprezentuje i prezidentka Čaputová. „Preto môže osloviť predovšetkým tento elektorát,“ myslí si Dvorský.

Poukázal ale i na to, že pri ohlasovaní svojej kandidatúry Korčok akcentoval témy týkajúce sa zahraničnej politiky, ako napríklad ukotvenie Slovenska v euroatlantických štruktúrach, vzťah medzi vlastenectvom a európanstvom, a tiež dobiehanie západu.

„Je v tom teda badateľné pokračovanie štýlu politiky, ktorú realizoval počas výkonu mandátu ministra zahraničných vecí. Hlavné témy prezidentských volieb v prvej polovici roka 2024 však ešte môžu významne ovplyvniť tohtoročné septembrové parlamentné voľby,“ uzavrel Dvorský.

Viac k témam: Politológ, Prezidentské voľby na Slovensku 2024
Zdroj: SITA.sk – Korčok vstupuje do boja o prezidentský post ako jeden z favoritov, mohol by nastať zaujímavý súboj dvoch diplomatov © SITA Všetky práva vyhradené.