gtag('config', 'UA-130501671-1');

4.9.2023 (SITA.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová diskutovala s prezidentom Izraela Jicchakom Herzogom o možnej spolupráci vo viacerých oblastiach. Čaputová je názoru, že Izrael môže byť perspektívnym partnerom napríklad v oblasti energetiky a obnoviteľných zdrojov, diskutovali aj o dodávkach plynu.

„Chceme našu spoluprácu posilniť aj v ďalších oblastiach ako v oblasti vedy, obrany či IT technológií,“ uviedla Čaputová na spoločnej tlačovej besede.

Riešili aj izraelsko-palestínske vzťahy

Ako prezidentka priblížila, s izraelským prezidentom diskutovali aj o vnútropolitickej situácií, ochrane demokracie či o situácii v regiónoch v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

„Hovorili sme aj o vzťahoch medzi Izraelom a Palestínou. Pre Slovensko ako aj zvyšok EÚ zostáva ako základ dvojštátne riešenie. Izraelčania aj Palestínčania si zaslúžia žiť v mieri, stabilite a prosperite,“ vyhlásila prezidentka.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Krajiny spája pevné priateľstvo

Izraelský prezident podotkol, že Izrael a Slovensko spája pevné priateľstvo.

„Príkladom partnerstva medzi našimi krajinami, ktoré vypovedá o priestore hodnôt, ktoré zdieľame, je naša vynikajúca spolupráca pri životne dôležitej humanitárnej pomoci pre Ukrajinu. Dúfam, že moja návšteva Slovenska prispeje k ďalšej a hlbšej spolupráci v hospodárskej, kultúrnej, akademickej, vedeckej a ďalších oblastiach,“ uzavrel Herzog a súčasne prizval prezidentku na spoluprácu s jeho klimatickým fórom.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelský prezident Herzog na Slovensku (fotografie)

Viac k témam: Izraelský prezident, Prezidentka SR
Zdroj: SITA.sk – Izraelský prezident Herzog navštívil Bratislavu, s Čaputovou diskutovali o spolupráci (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.