gtag('config', 'UA-130501671-1');

5.9.2023 (SITA.sk) – Kuba odhalila sieť obchodníkov s ľuďmi, ktorí verbujú Kubáncov, aby bojovali za Rusko vo vojne na Ukrajine. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zahraničných vecí.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Spustili trestné konanie

Ministerstvo vnútra odhalilo a pracuje na neutralizácii a likvidácii siete obchodníkov s ľuďmi, ktorá operuje z Ruska s cieľom začleniť kubánskych občanov žijúcich v tejto krajine a dokonca aj niektorých žijúcich na Kube do ozbrojených síl, ktoré sa zúčastňujú na vojenských operáciách na Ukrajine,“ uviedol rezort vo vyhlásení.

Proti zúčastneným osobám podľa ministerstva spustili trestné konanie.

Kuba nie je súčasťou vojny na Ukrajine. Koná a bude tvrdo postupovať proti tým, ktorí sa na území krajiny podieľajú na akejkoľvek forme obchodovania s ľuďmi na účely žoldnierstva alebo náboru, aby kubánski občania mohli zodvihnúť zbrane proti akejkoľvek krajine,“ skonštatovali ďalej.

Kuba dosiaľ stála za Ruskom

Ruská vláda podľa CNN na obvinenia bezprostredne nereagovala. Havana sa dosiaľ zastávala svojho bývalého spojenca z čias studenej vojny počas jeho vojny proti Ukrajine.

V máji kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel v zriedkavom rozhovore pre ruskú štátom kontrolovanú televíznu stanicu RT povedal, že Kuba odsudzuje „expanziu NATO k hraniciam Ruska“, čím zopakoval tvrdenia Kremľa, ktorými ospravedlňuje svoju brutálnu inváziu. Odsúdil tiež americké sankcie voči Rusku a zároveň ohlásil ruské „projekty spolupráce a kooperácie“, ktoré rozvíjajú na Kube.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v septembri 2023 (fotografie)

Viac k témam: Obchodovanie s ľuďmi, rusko-ukrajinský konflikt, verbovanie
Zdroj: SITA.sk – Na Kube odhalili sieť obchodníkov s ľuďmi, verbovali občanov do ruských ozbrojených síl © SITA Všetky práva vyhradené.