gtag('config', 'UA-130501671-1');

5.9.2023 (SITA.sk) – Poštou zo zahraničia dosiaľ odvolilo viac ako 16-tisíc voličov, informuje Ministerstvo vnútra (MV) SR. Na voľbu poštou sa ich v stanovenej lehote celkovo zaregistrovalo temer 73-tisíc.

Rezort tiež apeluje na elektorát, aby si nenechával odoslanie obálky s hlasovacím lístkom na poslednú chvíľu, keďže z niektorých vzdialenejších štátov sú i dlhšie doručovacie lehoty.

Lehota je daná legislatívne

Aby bol hlasovací lístok započítaný, musí návratná obálka do podateľne ministerstva doraziť najneskôr 29. septembra do 12:00. Daná lehota je stanovená legislatívne.

„Volič môže zaslať návratnú obálku zo zahraničia ľubovoľne – poštou aj kuriérskou službou. Môže ju zaslať aj zo Slovenska alebo ju osobne doručiť do podateľne MV SR na Drieňovej 22 v Bratislave do zákonného termínu. Poštovné uhrádza volič – odosielateľ,“ pripomína rezort vnútra a dodáva, že všetkým zaregistrovaným zasielalo materiály potrebné na hlasovanie doporučene.

„O ich opakované doručenie môže volič požiadať v prípade, že pôvodná zásielka sa ministerstvu vnútra vrátila ako nedoručená. O tejto skutočnosti je volič informovaný prostredníctvom emailovej notifikácie. Potrebné je prihlásiť sa do informačného systému pre voľbu poštou a tlačidlom kliknúť na Žiadosť o opakované zaslanie materiálov na hlasovanie. Zároveň môže volič zmeniť adresu na doručenie,“ informuje MV SR.

Webovú aplikáciu možno nájsť na odkaze https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/main/zivotne-situacie/Volby/.

Môžu odvoliť aj doma

Ministerstvo tiež pripomenulo, že voličstvo, ktoré má trvalý pobyt na Slovensku a obálku nestihne zaslať načas, prípadne ju ani neodošle, môže v deň volieb hlasovať na Slovensku, v obci, kde má trvalý pobyt.

„Vo volebnej miestnosti mimo miesta trvalého pobytu možno hlasovať na základe hlasovacieho preukazu. Potrebné je predtým najprv zrušiť registráciu o voľbu poštou a následne požiadať obec o vydanie hlasovacieho preukazu,“ ozrejmuje MV SR.

Hlasovacie lístky pre voľbu poštou sú dostupné na stránke https://www.minv.sk/?nr23-hl.

Volič dostane dve obálky

Volič si vytlačí hlasovací lístok politického subjektu, za ktorý chce hlasovať, v prípade, ak sú údaje na hlasovacom lístku na dvoch stranách, tak by ho mal vytlačiť, v rámci možností, obojstranne.

„Volič dostáva dve obálky – obálku na hlasovanie a návratnú obálku. Každá návratná obálka musí obsahovať iba jednu hlasovaciu obálku. V prípade, že bude návratná obálka obsahovať viac hlasovacích obálok, budú všetky tieto obálky neplatné. Zalepené návratné obálky viacerých voličov môžu byť v ľubovoľnom počte zaslané v jednom balíku,“ vysvetľuje ministerstvo.

Ako ďalej informoval rezort vnútra, sčítavanie hlasov zo zahraničia zaistí v deň volieb 18 osobitných volebných komisií, tvorených nominantmi politických subjektov.

„Podrobné informácie k voľbe poštou vrátane najčastejších otázok a odpovedí nájdete na https://www.minv.sk/?nr23-posta. V prípade, že volič nenájde riešenie v často kladených otázkach, môže kontaktovať MV SR na emailovej adrese: volbypostou@minv.sk,“ uzatvára ministerstvo.

Viac k témam: Hlasovanie poštou, Predčasné voľby na Slovensku 2023, Voľba poštou zo zahraničia
Zdroj: SITA.sk – Poštou zo zahraničia zatiaľ odvolilo vyše šestnásťtisíc voličov, čakať na poslednú chvíľu ministerstvo neodporúča © SITA Všetky práva vyhradené.