gtag('config', 'UA-130501671-1');

6.9.2023 (SITA.sk) – Ministerstvo kultúry SR ostro odsudzuje zbúranie budovy turbínovej haly v areáli bývalej textilnej fabriky Merina v Trenčíne, ktorá bola pred dvomi rokmi vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.

Zámerná asanácia

Zároveň upozorňuje, že o údajnom kritickom stave pamiatky a zámere ju asanovať nebolo informované. Stavba architekta Františka Bednárika z roku 1931 bola kultúrnou pamiatkou od júla 2021 a v stredu 30. augusta 2023 bola zasanovaná.

„Ministerstvo kultúry považuje konanie vlastníka objektu ako aj Stavebného úradu mesta Trenčín za účelové. Podľa zákona o ochrane pamiatkového fondu nie je možné kultúrnu pamiatku zbúrať,“ podotklo ministerstvo kultúry.

Preskúmanie postupu

Doplnil, že Pamiatkový úrad SR podá podnet na Okresnú prokuratúru Trenčín, aby preskúmala zákonnosť rozhodnutia Stavebného úradu mesta Trenčín o odstránení stavby. Generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti potvrdil, že prokuratúra z úradnej povinnosti preskúma zákonnosť postupu a rozhodnutí orgánov verejnej správy v súvislosti s odstránením národnej kultúrnej pamiatky.

„Za účelom dôsledného zabezpečenia ochrany verejného záujmu bude nad konaním podriadených prokurátorov vykonávať dohľad Generálna prokuratúra SR,“ upozornil Žilinka.

Viac k témam: asanácia, Generálny prokurátor, Národná kultúrna pamiatka
Zdroj: SITA.sk – Ministerstvo kultúry odsudzuje zbúranie budovy v areáli textilnej fabriky Merina, Pamiatkový úrad preskúma demoláciu © SITA Všetky práva vyhradené.