gtag('config', 'UA-130501671-1');

11.9.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 11. septembra, 10:15

 Mimoriadna schôdza Národnej rady SR k zrušeniu potreby vydávania potvrdení o zotrvaní na našom území migrantom nebude, poslanci nepodporili otvorenie schôdze ani druhýkrát. Prezentovalo sa len 69 zákonodarcov, pri prvom pokuse ich bolo 51.

Zníženie počtu nelegálnych migrantov

Na otvorenie schôdze je však potrebná nadpolovičná väčšina, teda 76 poslancov. Cieľom návrhu, ktorý schválila vláda v stredu 6. septembra, bolo znížiť počet nelegálnych migrantov a okamžite obnoviť možnosť administratívneho vyhostenia týchto osôb.

Policajti by v prípade schválenia návrhu nevydávali doklad o zotrvaní na území Slovenskej republiky každému nelegálnemu cudzincovi, ktorého nie je možné vyhostiť, najmä nie cudzincovi, ktorý migruje cez naše územie do iného štátu.

Potvrdenie o zotrvaní na Slovensku

V súčasnosti je policajný útvar povinný vydať v určených prípadoch štátnemu príslušníkovi tretej krajiny, ktorého nie je možné vyhostiť, potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska. Pôsobí to ako „pull faktor“ na nelegálnych migrantov putujúcich po balkánskej trase, a ťahá ich to prechádzať cez Slovensko.

Viac k témam: Mimoriadna schôdza parlamentu, nelegálni migranti
Zdroj: SITA.sk – Mimoriadna schôdza k zrušeniu potreby vydávania potvrdení migrantom sa neuskutoční (video) © SITA Všetky práva vyhradené.