gtag('config', 'UA-130501671-1');

12.9.2023 (SITA.sk) – Spory rodičov o deti na súdoch potrebovali radikálnu zmenu. Na utorkovej tlačovej besede to uviedla Nadácia Zastavme Korupciu s tým, že v roku 2019 až 2020 sa na nich postupne začali obracať rodičia s tým, že majú podozrenie na nezákonný postup v ich konaniach na súdoch či korupciu.

Podozrenie na nezákonný postup

Ako uviedla Xénia Makarová z nadácie Zastavme korupciu, po preštudovaní výsledkov prípadov zistili, že systém má medzery. A sú živnou pôdou pre to, aby sa mohli neprimerane predlžovať súdne konania na súdoch, sú živnou pôdou aj pre korupciu a umožňujú tiež účelovo blokovať dieťa od druhého rodiča.

Nadácia sa tejto téme venovala už tri roky dozadu. Vtedy upozornila, že stovky nespokojných rodičov sa obracali na súdy, pretože napriek súdnemu verdiktu sa nemohli dostať k svojim deťom.

Odstránenie systémových nedostatkov

„Prísnejšia legislatíva, špecializácia sudcov a súdov aj nový prístup riešenia rodičovských sporov o deti na súdoch po celom Slovensku. To všetko sa zmenilo za tri roky, aby spory o deti prebiehali rýchlejšie, transparentnejšie a s menšími emóciami,“ uviedla nadácia, ktorá spolu s ministerstvom spravodlivosti zhodnotila, či sa podarilo odstrániť systémové nedostatky, ktoré často viedli k obchádzajú súdnych rozhodnutí aj korupcii.

„Súdy na Slovensku ročne rozhodujú v zhruba deväťtisíc prípadoch o zverení maloletých. Každý šiesty súdny spor o deti už končí dohodou rodičov, čo je rýchlejšia a stabilnejšia cesta pre maloletých. Umožnilo to rozšírenie multidisciplinárneho modelu riešenia sporov o deti po súdoch na celom Slovensku. Ide o jednu zo zmien, ktorú za posledné tri roky pre túto oblasť prijalo ministerstvo spravodlivosti,“ uviedla nadácia.

Viacero pozitívnych zmien

Ako zhodnotila sudkyňa Eva Farkašová, v rodinnoprávnej agende sa za posledné roky udialo viacero pozitívnych zmien. „Multidisciplinárny prístup a funkcia vyššieho súdneho úradníka koordinátora a psychológa na súde je len jednou z nich. Okrem toho ministerstvo v rámci projektu pripravuje aj metodiky na takzvané ‚tabuľkové výživné‘ či na posilnenie participačných práv detí,“ doplnila Farkašová s tým, že najdôležitejšia je premena rodičov v konflikte na rodičov, ktorí spolupracujú počas súdneho konania.

Zuzana Vasičák Očenášová z Nadácie Zastavme korupciu doplnila, že cieľom je najlepší záujem maloletého, a to je vytvorenie priestoru pre dlhodobú spoluprácu rodičov. „Zrýchlenie konania je skvelou správou, nie však, ak rýchlosť je na úkor kvality dohody, a teda aj samotného maloletého,” podotkla Očenášová.

Nadácia zhodnotila, že k cieľu vedie ešte dlhá cesta a výzvy čakajú aj nové vedenie rezortu spravodlivosti, ktoré bude podľa nadácie musieť pracovať aj s ministerstvom práce. „Práve pod neho spadajú kolízni pracovníci a ďalšie profesie, ktoré sú nevyhnutné na lepšie hájenie práv maloletých pred súdom,“ uzavrela Makarová.

Viac k témam: Korupcia, mladiství a maloletí, rodinné právo, sudkyňa, Súdne konanie, Súdny spor, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Spory rodičov o deti na súdoch potrebovali radikálnu zmenu, tvrdí Nadácie Zastavme korupciu. K cieľu však ešte vedie dlhá cesta © SITA Všetky práva vyhradené.